Zamiast zwykłego kurczaka z grilla proponujemy piersi z kurczaka grillowane na desce cedrowej. Grillowanie na cedrowych deskach zawsze kojarzyło się z grillowaniem ryb. Jednak grillowanie piersi z kurczaka na takich deskach jest dość powszechne i dodaje im wspaniały dymny, wędzony smak. Przygotowywanie żywności na cedrowych deskach znane jest już od wielu lat. Indianie z Północno-Zachodniego Pacyfiku przygotowywali w ten sposób wszelkiego rodzaju ryby i mięsa. Dzięki temu przepisowi wydobędziemy zupełnie nowy smak grillowanych piersi z kurczaka oraz nauczymy się nowych technik grillowania.
Czas przygotowania: 10 min, Czas grillowania: 40 minut, Liczba porcji: 2
Składniki:
2 piersi z kurczaka
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu do smaku
1 deska cedrowa
Przygotowanie:
Deski cedrowe do grillowania można kupić w wielu specjalistycznych sklepach. Takie deski należy moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę przed grillowaniem. Piersi z kurczaka wyłożyć do zamykanego szklanego naczynia dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Pozwolić piersiom z kurczaka poleżeć w takiej marynacie przez co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotowujemy grill, rozgrzewając go przez około 15 minut do średniej temperatury. Piersi wyciągamy i wykładamy na namoczone deski i doprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy deskę na ruszcie i zamykamy pokrywę grilla. Ustawiamy niską temperaturę do grillowania. Pokrywa grilla powinna pozostać zamknięta aby powstający dym pozostawał w jej środku. Piersi z kurczaka grillować około 40 minut lub do momentu, aż ich temperatura wewnętrzna osiągnie 88 stopni.
Tagi: grillowane piersi z kurczaka, grillowanie na deskach, grillowanie na deskach cedrowych, grillowanie na drewnie, piersi z kurczaka, piersi z kurczaka grillowane na cedrowej desce