Czy można sobie wyobrazić smak czekolady w połączeniu ze stekiem? Brzmi to dość dziwnie ale polecamy spróbować
Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili
Składniki:
-
4 ulubione steki
-
5 średnich ziemniaków
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Marynata:
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
6 gałązek tymianku
-
szczypta pieprzu
Sos czekoladowy chili:
-
250 ml bulionu wołowego
-
125 ml czerwonego wina
-
Szczypta suszonych płatków chili
-
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
-
80 ml śmietany
-
30 ml grubo posiekanego rozmarynu
-
sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
Steki marynować w zamykanym pojemniku. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki i smażyć/grillować aż będą lekko złote i chrupiące. Bulion wołowy, czerwone wino i płatki chili doprowadzić do wrzenia i gotować aż całość zredukuje się mniej więcej o połowę. Czekoladę posiekać i dodać do wywaru, mieszać aż czekolada się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać śmietanę i rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia, odstawić na kilka minut przed krojeniem. Pokroić w poprzek włókien, podawać z talarkami ziemniaków, polane sosem czekoladowym i posypane natką pietruszki.
Polecamy również inną wersję sosu czekoladowego
Składniki:
-
1 średnia szalotka drobno posiekana
-
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
-
2 łyżki masła
-
½ szklanki ulubionego czerwonego wina
-
Szczypta płatków chili
-
około 100g drobno startej gorzkiej czekolady
-
szczypta soli koszernej
-
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na średnim ogniu roztopić masło i podsmażyć na nim do miękkości czosnek i szalotkę. Dodać następnie wino, płatki chili, sól i pieprz. Całość gotując zredukować mniej więcej o połowę. Dodać czekoladę i rozmieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Sos podawać na ulubionych stekach.
Przygotowując marynaty do steków polecamy korzystać z prostych rozwiązań. Do ich przygotowania polecamy używać rozmaryn, czosnek, oliwę z oliwek, cytrynę, czarny pieprz. Proste rozwiązania są zawsze najlepsze i najlepiej smakują.
Wyjątkowy przepis na marynowane steki podawane z ostrym sosem czekoladowym
Marynowane steki w kawie i chili w ostrym sosie czekoladowym
Składniki:
-
2 ulubione steki, każdy około 300g
Marynata:
-
2 łyżki świeżo mielonej kawy
-
1 łyżka płatków chili
-
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
-
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
-
½ łyżeczki przyprawy Garam Masala w proszku
-
½ łyżeczki ciemnego brązowego cukru
-
sól do smaku
-
oliwa z oliwek do skropienia
Ostry Sos czekoladowy:
-
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
-
50 gr boczku drobno posiekanego
-
½ szklanki sosu Worcestershire
-
½ szklanki bulionu wołowego
-
1 średnia cebula drobno posiekana
-
3 drobno posiekane ząbki czosnku
-
1 drobno posiekana szalotka
-
1 łyżka płatków chili
-
2 łyżki masła
-
Sól i pieprz do smaku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Steki skropić oliwą z oliwek i natrzeć przygotowaną suchą marynatą. Marynować w zamkniętym pojemniku godzinę przed grillowaniem. W międzyczasie przygotować ostry sos czekoladowy. Rozgrzać oliwę i masło na patelni dodać cebulę, szalotkę i czosnek. Całość smażyć aż zbrązowieje lekko i się skarmelizuje. Dodać boczek i smażyć aż się zredukuje tłuszcz. Następnie dodać płatki chili, wlać bulion i sos Worcestershire. Na koniec dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia (przed grillowaniem można usunąć nadmiar marynaty aby przyprawy się nie nim nie spaliły). Podawać grillowane steki polane ciepłym sosem czekoladowym.
Wszystko o grillowaniu, przepisy, porady itp. można znaleźć na www.naRuszcie.pl
Tagi: ostry sos czekoladowy, pikantny sos czekoladowy, sos czekoladowy, sos czekoladowy do steka, sos czekoladowy do steków, stek z sosem czekoladowym, steki z sosem czekoladowym