Do grillowania owoców morza polecamy używać uniwersalny koszyk do grillowania albo nadstawkę do grillowania Broil King PREMIUM. Dobrze ugrillowane krewetki powinny być różowe i nieprzezroczyste. Te pikantne grillowane krewetki są idealne do podawania na przyjęciach organizowanych na zewnątrz. Są doskonałą przystawką lub daniem głównym, podawanym z ryżem i grillowanymi warzywami.
Składniki:
½ kg dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
½ szklanki octu ryżowego
sok z ½ cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 ostra, czerwona papryczka chili
½ łyżeczki suszonych wiórków czerwonej papryki
1 łyżeczka starej skórki z cytryny
1 łyżeczka pasty z czerwonej papryczki chili
Przygotowanie:
Drewniane patyczki do szaszłyków moczyć w wodzie przez 30 minut. Przygotować krewetki, poprzez delikatne ściągnięcie skorupki i usuniecie żyłki przy pomocy specjalnego noża. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w średniej wielkości misce. Dodać krewetki
i marynować przez 30 minut w lodówce. Nabić 3 krewetki na każdy patyczek, nadziewając przy głowie i ogonie. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH, następnie zmniejszyć ogień do MEDIUM-HIGH. Grillować krewetki, z otwartą pokrywą przez 2 do 3 minut z każdej strony, polewając raz, po pierwszym odwróceniu. Krewetki są gotowe gdy stają się różowe i nieprzezroczyste. Nie grillować za długo.