Jeśli lubimy ostre i pikantne dania z grilla ale nie przepadamy za skrzydełkami zalanymi Tabasco lub innymi gotowymi sosami zachęcamy do skorzystania z tego przepisu.
Składniki:
-
2 kg skrzydełek z kurczaka
-
2 puszki papryki chipotle
-
chili w proszku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka myjemy, obficie nacieramy solą, pieprzem i dużą ilością chili. Puszkę papryki chipotle wlewamy do dużego worka do przechowywania żywności, paprykę ściskamy, umieszczamy w worku piersi z kurczaka i dokładnie wszystko mieszamy. Worek zamykamy i odstawiamy do marynowania do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie marynowania skrzydełka obracamy kilkukrotnie. Do grillowania tych skrzydełek grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i grillujemy po 7 minut z każdej strony. Skrzydełka na ruszt powinno się wykładać bezpośrednio wyjęte z marynaty.
Tagi: pikantne skrzydełka z kurczaka, skrzedełka z kurczaka z grilla, skrzydełka z kurczaka