Zapomnij o typowym chicken burgerze podawanym w każdym fast foodzie. Spróbuj naszego przepisu na świeżego i niezwykle aromatycznego burgera z grilla.
Czas przygotowania: 18 minut
Czas grillowania: 12 minut
Całkowity czas: 30 minut
Wydajność: 4-5 porcji
Składniki:
1 1/2 kg zmielonych piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzy cayenne
¼ chili w proszku
¼ łyżeczki czosnku w proszku
2 duże pomidory pokrojone w plasterki
Liście sałaty
bułeczki na burgery
do sosu Aiolli: (rodzaj sosu popularny zwłaszcza na południu Francji )
1 szklanka majonezu light
1 duża zielona cebula, drobno posiekana
½ łyżeczki octu z jabłek
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotować grilla rozgrzewając go do średniej temperatury, oczyścić ruszty z pozostałości i resztek po poprzednim grillowaniu. W dużej misce połączyć zmielone piersi z kurczaka z cebulą w proszku, solą, czosnkiem w proszku, pieprzem czarnym i cayenne i chili w proszku. Całość dokładnie wymieszać, utworzyć 4-5 kotletów o równych rozmiarach. Tak przygotowane kotlety umieścić na ruszcie i grillować 4-6 minut z każdej strony w zależności od grubości kotletów. Aby przygotować Aiolli wystarczy połączyć wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Tak przygotowany sos możemy przechowywać nawet do 3 dni w lodówce. Aby przygotować na gotowo burgera, pieczywo przecinamy na pół, możemy lekko przypalić go przeciętą stroną na ruszcie, Na spód burgera wykładamy liść sałaty, na nią dajemy 1 łyżkę sosu Aiolli, na sos kładziemy burgera, na jego wierzch plaster pomidora i całość przekładamy górną częścią bułki.
Tagi: burger drobiowy z grilla, burger z grilla, chicken burger, pikantny burger