Kakao, musztarda w proszku i aromatyczne przyprawy tworzą wyjątkową mieszankę idealnie pasującą do grillowanego łososia. Tą suchą przyprawę można również wypróbować z wieprzowiną i drobiem.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka brązowego cukru
¼ łyżeczki musztardy w proszku
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki kakao
2 łyżeczki chili
½ łyżeczki zmielonego kminku
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ – 1 łyżeczki koszernej soli
½ – 1 kg fileta łososia
Przygotowanie:
Przygotować grilla rozgrzewając go do średniej temperatury. Ruszty grilla powinni być dobrze oczyszczone i naoliwione (Polecamy grillować łososia na deskach cedrowych).
Wymieszać cukier, musztardę, cynamon, paprykę, kakao, chili, kminek, pieprz i sól.
Fileta łososia natrzeć dokładnie oliwą z obu stron. Posypać obficie powstała mieszanką przypraw lekko ją wklepując.
Łososia grillować około 20 minut lub do momentu aż da się go łatwo dzielić na płaty. Należy pamiętać aby ryby nie przesmażyć bo stanie się sucha.
Grillowanie łososia na cedrowych deskach nada mu wyjątkowy smak i aromat
Deski cedrowe można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla oraz online na www.sklep.dynamic24.pl
Tagi: grillowanie łososia, grillowany łosoś, pikantny łosoś z grilla, przepis na łososia z grilla, łosoś z grilla