Jeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak.
Składniki:
-
1 szklanka piwa korzennego
-
1 szklanka ketchupu
-
½ szklanki soku pomarańczowego
-
3 łyżki sosu Worcestershire
-
2 łyżki świeżego soku z cytryny
-
2 łyżki brązowego cukru
-
1 łyżka miodu
-
1 wyciśnięty ząbek czosnku
-
½ łyżeczki startej skórki z cytryny
-
½ łyżeczki cebuli w proszku
-
½ łyżeczki mielonego/startego imbiru
-
½ łyżeczki pieprzu cayenne
-
sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut czasami mieszając. Doprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Tagi: sos barbecue, sos do grilla, sos do mięs, sos piwny, sos z piwem korzennym, sosy do mięs