Piwo i grill stanowi doskonałe połączenie. Większości z nas smak lata kojarzy się od razu z potrawami z grilla i schłodzonym piwem. Ale piwo może być nie tylko doskonałym napojem chłodzącym podawanym do potraw przygotowywanych na ruszcie. Jest też wyjątkowym składnikiem różnych marynat do mięs z grilla.
Piwna marynata do wołowiny
2 puszki piwa
2 łyżeczki soli
½ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczek zmielonego pieprzy cayenne
1 łyżka stołowa winnego octu
1 łyżka stołowa startego chrzanu
1 łyżeczka cebuli w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku w proszku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatę podzielić na 2 części. W jednej części marynować mięso a drugą część wykorzystywać do podlewania/nacierania mięsa podczas grillowania.
Uniwersalna piwna marynata
½ szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka ciemnego piwa
¼ szklanki soku z cytryny
4 ząbki czosnku, rozgniecione
1 ½ łyżeczki grubej soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
Aby przygotować marynatę należy wymieszać oliwę, piwo i sok z cytryny. Następnie dodać czosnek, sól, pieprz, musztardę, liście laurowe i zioła. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Słodka piwna marynata
¼ sosu sojowego
¼ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki posiekanego drobno czosnku
¼ filiżanki piwa (ciemnego)
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Można wykorzystywać ją również pod koniec grillowania jako glazurę. Idealnie nadaje się ona do grillowanych żeberek, steków, kawałków drobiu a nawet do skrapiania grillowanej kukurydzy. Cukier brązowy, sos sojowy i piwo możemy stosować w różnych proporcjach w zależności od chęci uzyskania odpowiedniego stopnia słodyczy sosu/marynaty.
Tagi: marynata do wołowiny z piwem, marynata z piwem, marynaty do mięs, piwna marynata, piwna marynata do wołowiny, piwne marynaty, słodka marynata, Słodka piwna marynata, uniwerslana marynata z piwem