Dziś miecz Polska-Niemcy a więc mamy wspaniałą okazję do spotkania z przyjaciółmi. W związku z czym proponujemy przygotować wam pyszną pizze z tej okazji na grillu. Pizza z grilla jest szybka, prosta i smaczna.
Kilka praktycznych wskazówek do przygotowania pizzy na grillu:
-
Kup mrożone ciasto w markecie lub piekarni. Odmroź je a następnie odstaw na 2 godziny
-
karmelizuj cebulę, pieczoną czerwoną paprykę i pieczarki na kilka godzin wcześniej przed użyciem
-
Zetrzyj swoje sery i odstaw w plastikowym pojemniku do lodówki
-
Użyj pesto zamiast sosu pomidorowego do pizzy – nie wymaga to wielkiego wysiłku a sprawi, że pizza będzie wyjątkowa
-
Wstępnie rozgrzej kamień do pizzy na grillu ustawionym na średnio wysokiej temperaturze pół godziny przed wyłożeniem na niego ciasta
-
Używaj drewnianej łopatki posypanej obficie mąką kukurydzianą aby łatwo przesuwać surowe ciasto na kamieniu. Zapewnia to sprawne przenoszenie ciasta bez przyklejania
Pizza z grilla z pesto, karmelizowaną cebulą, pieczoną czerwoną papryką i boczkiem
składniki:
1 gotowe ciasto do pizzy
2 duże cebule grubo posiekane
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pieczona czerwona papryka w plastrach
½ szklanki grillowanych pieczarek
3 łyżki pesto pomidorowego
1 szklanka startego sera mozzarella
¼ szklanki startego parmezanu
8 bardzo cienki plastrów boczku
sól koszerna
Przygotowanie:
Do karmelizacji cebuli: w dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy cebulę i tymianek. Całość podgrzewamy na małym ogniu około 30-40 minut aż cebula będzie bardzo miękka i przeźroczysta. Na koniec dodajemy pieczarki i paprykę. W międzyczasie rozgrzewamy kamień do pizzy wkładając go do grilla i rozgrzewamy go w średnio-wysokiej temperaturze przez co najmniej 10 minut. Następnie przegotowujemy ciasto do pizzy ugniatając i formując je do pożądanego kształtu na blacie obficie posypanym mąką kukurydzianą. Powierzchnię ciasta równomiernie nacieramy pesto, równomiernie wykładamy na nie karmelizowaną cebulę z pieczarkami i paprykę, obficie posypujemy startymi serami i na sam koniec kładziemy plasterki boczku. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na rozgrzany kamień do pizzy zmniejszamy temperaturę w grillu do średniej / medium i grillujemy przy zamkniętej pokrywie około 10 minut aż ciasto będzie chrupiące.
Tagi: pieczenie pizzy w grillu, pizza pieczona w grillu, pizza z grilla