1 polędwica wieprzowa
Tymianek
Sól morska
Czarny Pieprz
Curry
Oliwa z oliwek
1 deska cedrowa
Przygotowanie:
Deskę cedrową przed użyciem moczymy w wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Mieszamy w równych częściach tymianek, sól morską, pieprz, curry i oliwę z oliwek do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną mieszanką dokładnie nacieramy polędwicę i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku. W międzyczasie przygotowujemy grilla. Rozgrzewamy go do średniej temperatury, na ruszt wykładamy namoczoną deskę cedrową i pozostawiamy ją na około 10 minut do momentu aż drewno zacznie się tlić. Następnie deskę odwracamy i umieszczamy na niej przygotowaną wcześniej polędwicę. Polędwicę grillujemy na średnim ogniu do momentu aż osiągnie ona temperaturę wewnętrzną 60 stopni. Następnie zdejmujemy polędwicę z grilla odstawiamy na 5 minut przed podaniem.
Tagi: grillowanie na desce cedrowej, polędwica grillowana na desce cedrowej, polędwica wieprzowa z grilla, polędwica z grilla