Przepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem.
Przyprawa do nacierania polędwiczek:
Składniki:
½ szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki
¼ łyżeczki mielonych goździków
3 pełne strąki anyżu
1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy
½ łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki soli koszernej
1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie wymieszać.
Polędwica wieprzowa z kawą i kakao
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki oleju
sól koszerna
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do temperatury około 200 stopni. Oczyścić ruszty i natrzeć oliwą. W międzyczasie przygotować polędwiczki. Przy pomocy ostrego noża zdjąć z niej tkankę tłuszczową. Polędwiczki natrzeć dokładnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Polędwiczki grillujemy najlepiej metodą pośrednią przez około 20-30 minut. Obracamy je w tym czasie 4-krotnie. Przed podaniem odstawiamy na około 10 minut (przykryte folią aluminiową). Podawać na ciepło, pokrojone na grube kawałki np. z sosem z owoców egzotycznych.
Tagi: polędwica z grilla, polędwiczki z grilla, wieprzowe polędwiczki z grilla