Wyjątkowo smaczny pomidorowo-ziołowy dip idealny do potraw z grilla
Składniki:
-
¾ szklanki miodu
-
2 kg pomidorów z wyciętym rdzeniem, pokrojone w 2 cm kostkę
-
¼ filiżanki octu jabłkowego
-
2 łyżeczki soli koszernej
-
½ łyżeczki pieprzu
-
½ łyżeczki wędzonej papryki
-
¼ łyżeczki mielonego kminku
-
2 łyżeczki drobno posiekanego oregano
-
2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku na średnim ogniu podgrzać miód aż ściemnieje. Miód wymieszać z pomidorami, octem, solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego. Od czasu do czasu mieszać. Całość gotować około 1 ½ godziny lub do czasu uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z oregano i rozmarynem i odstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Tagi: dip, dip ziołowy, sos, sos do mięs