Przygotowywaniu kurczaka w jamajskiej marynacie towarzyszy wyjątkowy i niespotykany zapach. Jerk zwykło nazywać się specjalny sposób marynowania. Cechą charakterystyczną kuchni „jerk” jest jej wyjątkowa pikantność. Dzisiaj określenie „jerk” oznacza zarówno sposób przyrządzenia potraw oraz marynatę wykorzystywaną do tego celu. Marynata taka może mieć postać suchą i mokrą. W celu uzyskania najlepszych rezultatów marynowania mięsa w tej metodzie jest jego nacinanie a następnie wcieranie w nie marynaty.
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
½ szklanki drobno posiekanej szalotki
1 ostra papryka drobno posiekana
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżka octu z jabłek
2 łyżeczki świeżego tymianku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli koszernej
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i wymieszać na gładką masę np. przy pomocy blendera. Ta marynata może być przechowywana w lodówce nawet do jednego miesiąca.
Tagi: marynata do kurczaka, marynata do mięs, marynata jerk, pikantna marynata