Polecamy wam przepis na klasyczne żeberka z grilla.
Składniki:
-
1 łyżka chili w proszku
-
1 łyżka mielonej kawy
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
4 łyżki brązowego cukru
-
¾ łyżeczki pieprzu cayenne
-
2 łyżeczki soli koszernej
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu
-
¾ szklanki ketchupu
-
1/3 szklanki octu jabłkowego
-
¼ szklanki melasy
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę czarnego pieprzu. Przycięte żeberka z nadmiaru tłuszczu nacieramy obficie przygotowaną przyprawą, zawijamy szczelnie arkuszem folii aluminiowej i pieczemy na blaszce około 2 ½ do 3 godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut lub do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Powstały sos podzielić na 2 połowy. Po upieczeniu żeberek grilla przygotować do grillowania w średniej temperaturze. Żeberka wyjąć z folii i grillować jeszcze przez około 20-30 minut polewając połową sosu i obracając żeberka od czasu do czasu. Żeberka podawać z pozostałą połową sosu.
Do grillowania idealnych żeberek polecamy specjalny stojak Broil King Premium
Stojak podzielony jest na 5 części. Rama wykonana w technologii Ultra Durable z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wielofunkcyjny kształt pomieści także duże kawałki mięsa. Duże uchwyty wspierają całą konstrukcję i pozwalają na łatwe przenoszenie z jednej części grilla do następnej.