Powitaliśmy już jesień. Jesteśmy bardzo zadowoleni z powodu pojawiania się na lokalnym rynku bardzo wielu wyjątkowych składników w tym przepysznych krajowych jabłek. Poniżej przedstawiamy niektóre pomysły na wykorzystanie jabłek z lokalnego rynku w jesiennym menu z grilla.
Cynamonowe jabłka z grilla
Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowanie 15 minut
Te deser z jabłek z grilla jest idealny na jesień i zimę. Najlepiej podawać go z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Składniki:
2 jabłka pokrojone w plasterki
½ filiżanki wody
¼ filiżanki soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do średniej temperatury. W dużej misce połączyć wodę i sok z cytryny. Dodać do przygotowanej mieszaniny plasterki jabłek. W małej miseczce wymieszać z kolei cukier i cynamon. Jabłka umieścić na rozgrzanym ruszcie i grillować w średniej temperaturze około 6-8 minut, w tym czasie jednokrotnie je obracając w połowie grillowanie. Po ugrillowaniu wyłożyć do dużego płaskiego naczynia i posypać mieszaniną cukru i cynamonu.
Jabłkowy sos barbecue
Czas przygotowania: 10 minut, czas gotowania: 20 minut
Pyszny sos barbecue o smaku jabłkowym. Ten sos świetnie pasuje do grillowanych żeberek wieprzowych i mięsa drobiowego.
Składniki:
1 szklanka ketchupu
1/3 filiżanki startego jabłka
¼ filiżanki soku jabłkowego
¼ filiżanki sosu sojowego
¼ filiżanki octu jabłkowego
¼ szklanki brązowego cukru
¼ filiżanki startej cebuli
2 łyżeczki startej papryki
¾ łyżeczki czosnku w proszku
¾ łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w rondelku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pozostawić na wolnym ogniu 15 minut. Na sam koniec można opcjonalnie dodać trochę cynamonu aby wydobyć mocniejszy jabłkowy smak. Tak przygotowany sos należy odstawić na kilka godzin do lodówki przed wykorzystaniem.
Jabłkowa glazura z do mięs z grilla z curry.
Ta glazura najlepiej pasuje do wieprzowiny z grilla lub kurczaka z rożna.
Składniki:
½ filiżanki soku jabłkowego
1 ½ łyżeczki curry w proszku
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku, całe
Przygotowanie:
W małym rondelku połączyć oliwę z oliwek i curry. Podgrzać razem około 1-2 minuty. Następnie dodać dok jabłkowy i czosnek (całe ząbki i wyciśnięty). Gotować po przykryciem na wolnym ogniu 12-15 minut. Glazura powinna się w tym czasie znacząco zredukować. Po ugotowaniu wyjąć całe ząbki czosnku i wyrzucić. Glazurę ostudzić nieco przed użyciem. Delikatnie nacierać nią mięso podczas grillowania.
Grillowane żeberka z jabłkami
Składniki:
żeberka 2 kg
sucha marynata:
10 łyżek czarnego pieprzu
10 łyżek papryki czerwonej
5 łyżek chili
5 łyżek czosnku w proszku
3 łyżki soli selerowej
1 łyżka musztardy w proszku
sos:
900 ml ketchupu
250 ml sosu sojowego
100 ml sosu Worcestershire
1 łyżka czosnku w proszku
300 ml octu jabłkowego
100 ml soku jabłkowego
1 łyżka białego pieprzu
1 starte jabłko
1 starta cebula
1 starta mała czerwona papryka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki suchej marynaty i wetrzeć je w żeberka. Umieścić natarte żeberka w lodówce na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki sosu wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać drobno starte jabłko, drobno startą cebulę i paprykę. Sos gotując doprowadzić do pożądanej gęstości. Grillować przygotowane żeberka w temperaturze 180-200 stopni około 1-1,5 godziny. Podlewać od czasu do czasu żeberka ciepłym sokiem jabłkowym. Około 15 minut przed zakończeniem grillowania żeberek natrzeć żeberka sosem. Tuż przed podaniem posypać ja suchą przyprawą/marynatą. Żeberka podawać z przygotowanym wcześniej sosem wyłożonym z boku.
Tagi: grillowane jabłka, grillowanie jabłek, jabłkowy sos do grilla, jesienne grillowanie, sos jabłkowy do grilla