Marynaty i Sosy
Notice: Undefined index: length in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 69
Notice: Undefined index: read_more in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 74
Notice: Undefined index: prev_text in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 80
Notice: Undefined index: next_text in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 86
Notice: Undefined index: cat in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 94
Notice: Undefined index: tag_slug in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 95
Notice: Undefined index: order_by in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 96
Notice: Undefined index: post_id in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 97
Notice: Undefined index: author in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 98
Notice: Undefined index: num in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 99
Notice: Undefined index: show_full_posts in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 101
Notice: Undefined index: hide_images in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 113
Notice: Undefined index: use_wp_excerpt in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 114
Notice: Undefined index: strip_html in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 115
Notice: Undefined index: hide_post_content in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 116
Notice: Undefined index: show_meta in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 117
Notice: Undefined index: hide_post_title in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 118
Notice: Undefined index: hide_read_more in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 119
Notice: Undefined index: create_para_tags in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 120
Notice: Undefined index: order in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 121
Notice: Undefined index: force_excerpt_image in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 122
Notice: Undefined index: force_image_height in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 123
Notice: Undefined index: force_image_width in /home/dynamicog/naruszcie/wp-content/plugins/posts-for-page/posts-for-page.php on line 124
Pomidorowo-ziołowy DIP

Wyjątkowo smaczny pomidorowo-ziołowy dip idealny do potraw z grilla
Składniki:
-
¾ szklanki miodu
-
2 kg pomidorów z wyciętym rdzeniem, pokrojone w 2 cm kostkę
-
Więcej »
Wędzony sos sojowy

Wędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb.
Składniki:
-
Sos sojowy
-
Więcej »
Wyjątkowe sosy do grillowanych żeberek

Sos bourbon
-
½ szklanki bourbon
-
1 szklanka piwa
-
½ szklanki brązowego cukru
-
½ szklanki...Więcej »
Słodki sos wiśniowy do dań z grilla

Ten słodki sos barbecue jest po prostu pyszny. Doskonale pasuje do kurczaka. Ze względu na dużą zawartość cukru zawartą w tym sosie należy pamiętać żeby używać go pod koniec grillowania.
Składniki:
-
Domowy sos barbecue I
Domowe sosy barbecue są bardzo popularne. W tym sosie wyczuwamy dużą dawkę słodyczy i aromatycznych przypraw. Jest on idealny dla osób poszukujących przepisu na klasyczny sos barbecue, który jest łatwy do wykonania.
Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym pięknym akcentem czekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być...Więcej »
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym.

Czy można sobie wyobrazić smak czekolady w połączeniu ze stekiem? Brzmi to dość dziwnie ale polecamy spróbować
Grillowane steki z sosem czekoladowym z chili
Składniki:
-
Więcej »
Naturalne przyprawy i dodatki do zdrowszego grillowania

Tworzenie własnych przypraw i sosów urozmaica klasyczne potrawy z grilla. Oto kilka przepisów na bardziej naturalne domowe przyprawy i sosy do grilla, które można przygotować w domu.
Domowy ketchup. Smak dobrych pomidorów jest wyjątkowy. Można powiedzieć, że nie trzeba ubierać go...Więcej »
Kilka pysznych marynat do mięs

Najlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim....Więcej »
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego

Większości z Nas Krwawą Mary kojarzy najczęściej z koktajlem alkoholowym przygotowywanym z soku pomidorowego, wódki i przypraw. Natomiast rzadko myślimy o niej jako o marynacie do mięs. A jak się okazuje jest to
Herbata nie tylko do picia! Doskonały sos barbecue zrobimy z herbaty

Aby zrobić ten doskonały sos barbecue będziemy potrzebować pudełko (20 szt) dobrej brzoskwiniowej herbaty w torebkach. Torebki z herbatą zalewamy 1 ½ szklanki wrzącej wody. Dzięki temu uzyskamy bardzo skoncentrowaną herbatę brzoskwiniową. Torebki herbaty wyciągamy i dodajemy do niej brązowy cukier aby nam się szybko...Więcej »
Sosy barbecue z Jack Daniels

Uwielbiamy grillowanie z Jack Daniels. Sosy i marynaty z tym składnikiem pozwalają na uzyskanie fantastycznego smaku. Dziś zapraszamy do przygotowania dwóch fantastycznych sosów do dań z grilla w których wyczuwalny jest słodki dymny smak. Wypróbujcie oba i wybierzcie sos dla siebie.
Po co używać gotowych sosów barbecue skoro tworzenie własnych domowych sosów jest bardzo proste. Ten przepis jest jednym z naszych ulubionych. Jest słodki i zarazem ostry. Kochamy takie połączenia.
Składniki:
-
1 szklanka ketchupu
-
Więcej »
Wędzony sos BBQ

Przygotowane w nim mięso jest soczyste i ma bogaty smak charakterystyczny dla tradycyjnie wędzonych mięs.
Składniki:
-
2 szklanki ketchupu
-
1 szklanka wody
-
Więcej »
Marynata Broil King „Perfect Steak” - przepis

Zwykle jesteśmy ostatnimi, którzy powiedzą, że dobra jakościowo wołowina potrzebuje marynaty. Ale są taki chwile i takie kawałki mięsa które jednak będą jej potrzebowały, a jej unikalny aromat będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku.
Teraz tą znaną na całym świecie marynatę...Więcej »
Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek

Co można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!
Składniki:
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania.
Składniki:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 szalotki, drobno posiekane
-
Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą.
Składniki:
-
1 łyżka czosnku drobno...Więcej »
-
-
Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny

Wspaniała marynata do wołowiny
Papaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny.
Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna.
Składniki: ½ szklanki octu...Więcej »
Sos klonowy do grillowanych potraw

Składniki:
-
1 ½ szklanki syropu klonowego
-
1 szklanka oleju roślinnego
-
½ szklanki sosu sojowego
-
2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie)
-
1 ½ szklanki octu...Więcej »
Karaibski sos do kurczaka z grilla

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno.
Składniki:
-
Więcej »
Biały sos majonezowy do mięs z grilla - idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu

Do przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw z grilla.
Składniki:
-
2 szklanki majonezu
-
Więcej »
Najlepsza marynata do ryb

Ta marynata jest idealna do ryb. Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki.
Składniki:
-
½ szklanki białego wytrawnego wina
-
Więcej »
Dr. Pepper sosem do mięs z grilla

Ten świetny sos barbecue jest idealny do wszystkich rodzajów mięs z grilla. Idealne połączenie napoju z bogatym w pomidory ketchupem jest sekretem tego sosu.
Składniki:
-
2 szklanki bogatego w pomidory ketchupu
-
Jeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak.
Składniki:
-
1 szklanka...Więcej »
-
Przyprawy Broil King i sosy Ballymaloe dostępne w naszej ofercie

Polecamy wyjątkowe gotowe sosy i przyprawy do dań z grilla.
Ballymaloe Tomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów...Więcej »
Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym

Czekolada może być istotną częścią wielu posiłków. Jednak najczęściej myśląc o czekoladzie jako składniku potraw myślimy tylko o deserach. A tymczasem czekoladę można wspaniale sparować np. z mięsami. Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada...Więcej »
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa...Więcej »
Proste marynaty do ryb i owoców morza

Ryby i owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak.
Chrzanowo-musztardowa marynata
Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza....Więcej »
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów

Oto kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb.
Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3...Więcej »
Sos Worcestershire - Tajny składnik z służbie u każdego grillomaniaka!

Oryginalna receptura tego sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z anchois, egzotycznych owoców tamaryndowca, melasy, czosnku, octu, chili, goździków oraz szalotki i cukru. Składnikiem sosu Worcestershire, który go wyróżnia od większości...Więcej »
Miód i kawa sosem barbecue

Ten gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi.
Składniki:
-
½ szklanki drobno posiekanej cebuli
-
½ łyżeczki wyciśniętego czosnku
-
Więcej »
Sosy piwne do dań z grilla

Jeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa.
Pikantny sos piwny do grilla
Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak...Więcej »
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty

Idealnie pasuje do marynowania wieprzowiny i wołowiny. Może być także świetnym sosem do fastrygowania wędzonego drobiu oraz zredukowana może być osobno świetnym sosem. Pasuje również świetnie do grillowanej kukurydzy.
Gotowanie czerwonego wina na średnim ogniu powoduje koncentrację jego smaku i nadaje winu konsystencję gęstego syropu.
Składniki:
Czosnkowo-rozmarynowa marynata
Jeśli nie mamy pod ręką rozmarynu to świeży tymianek i majeranek będą tak samo dobrze działały w tej marynacie.
Składniki:
Wyjątkowe przyprawy i suche marynaty do grilla

Uniwersalna przyprawa do drobiu i owoców morza
Składniki:
3 łyżki papryki ostrej
1 łyżka brązowego cukru
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz

Wykorzystując, przyprawy, zioła a nawet owoce cytrusowe i inne niezliczone składniki możemy stworzyć wyjątkowe marynaty i przyprawy które nadadzą wyjątkowy smak naszym stekom. Te marynaty pozwolą nam wyjść z naszym myśleniem o sezonowaniu steków tylko solą i pieprzem....Więcej »
Wyjątkowe irlandzkie sosy do potraw z grilla i nie tylko - Ballymaloe Tomato Original Relish i Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish.

Irlandzkie sosy Ballymaloe są produkowane przez rodzinną firmę. Sosy te są gotowane z wykorzystaniem tradycyjnych metod i składników najwyższej jakości. W wyniku czego otrzymywany jest produkt najwyższej jakości.
W ofercie DYNAMIC Centrum Grilla będzie można znaleźć 2 sosy: Sos pomidorowy i...Więcej »
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy

Od dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną...Więcej »
5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue

Domowy sos barbecue jest bardzo łatwy do wykonania. Podstawowe składniki prawdopodobnie znajdziemy w swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub musztardy. Dodatkiem może być brązowy cukier, melasa, sos Worcestershire, ocet i sól. Składnikiem nadającym sosowi...Więcej »
Klasyczny domowy sos do steków

Najlepsze w przypadku tworzeniu własnych domowych sosów jest to, że można dostosować jego składniki do własnych upodobań i preferencji smakowych.
Składniki:
1 szklanka dobrej jakości ketchupu
½ szklanki grubo posiekanej...Więcej »
Beurre Blanc – tradycyjny sos do grillowanych ryb, drobiu i wieprzowiny

Przepis na bardzo stary i tradycyjny sos do mięs.
Składniki:
2 szklanki masła pokrojonego w kostki / około 10 sztuk
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
Ta pikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla. Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli
MARYNATA TANDOORI

Ta pikantna marynata nie jest dla tchórzy!
Składniki:
-
3 łyżki świeżego imbiru, obranego i posiekanego
-
1 mała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
-
6 obranych ząbków czosnku
-
Więcej »
SOS TERIYAKI

Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną.
Składniki:
-
½ szklanki sosu sojowego
-
¼ szklanki białego wina
-
¼...Więcej »
Klasyczna marynata do steków

Dobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z...Więcej »
Kawa i brązowy cukier marynatą

Ta marynata z brązowym cukrem i kawą pasuje bardzo dobrze do wołowiny. Jednak możemy ją stosować do prawie każdego mięsa, które będziemy grillować. Polecamy również wykorzystać ją do marynowania łososia i innych ryb,
- Składniki:
- 1 szklanka...Więcej »
Wszechstronna marynata z kolendrą

Ta marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb.
Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki
Składniki:
-
¼ szklanki liści świeżej...Więcej »
Marynata z Guinnessa

Jest to klasyczna pełna smaku marynata, która zawiera w sobie bardzo dobre piwo. Nie musimy do niej używać piwa Guinness. Możemy je zastąpić innym. Ale ciemne piwo Guinness Stout zapewnia wyjątkowy smak tej marynaty.
Składniki:
Sos do steków z piwem i whiskey

Wyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji.
Składniki:
120 ml whiskey Jack Daniels
3 łyżki miodu
Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.
Grillowane krewetki Jumbo
Te marynowane krewetki z grilla są rewelacyjne. Sukcesem do ich przyrządzenia jest odpowiednie ich...Więcej »
Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla

Ten łatwy sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem.
Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12...Więcej »
Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla

Ten sos jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i słony. A dodatkowo możemy go podawać dzieciom. Większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem...Więcej »
Tradycyjny amerykański sos żurawinowy do dań z grilla

Przepis na tradycyjny amerykański sos w szczególności popularny w okresie Święta Dziękczynienia i Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
½ szklanki sosu żurawinowego lub puree z świeżej żurawiny
½ szklanki ketchupu
Marynaty do grillowania tofu

Tymiankowo cytrynowa marynata do grillowania Tofu
Cytryna i tymianek to wspaniałe połączenie dla potraw z grilla, szczególnie dla grillowanego Tofu. Marynata ta łączy w sobie tymianek, cytrynę i bazylię. Niech tofu siedzi w tej marynacie przez kilka godzin...Więcej »
Grillowana czerwona papryka - smakowita i wszechstronna przyprawa

Grillowana czerwona papryka – smakowita i wszechstronna przyprawa
Jesień jest najlepszą porą aby przygotować dużą ilość grillowanej, wędzonej, pieczonej czerwonej papryki, którą możemy przechowywać w zamrażarce i wykorzystywać do sosów, zup lub po prostu aby dodawać ją do dań duszonych...Więcej »
Jesienne grillowanie ciąg dalszy – w roli głównej dynia

Dobrym sposobem aby uczcić jesień jest wykorzystanie najbardziej charakterystycznego i standardowego produktu z tego okresu czyli dyni.
Dynia z grilla w przyprawach
Grillowana w przyprawach dynia to coś lepszego niż ciasto a...Więcej »
Przepisy na jesienne grillowanie - grillowanie z jabłkami

Powitaliśmy już jesień. Jesteśmy bardzo zadowoleni z powodu pojawiania się na lokalnym rynku bardzo wielu wyjątkowych składników w tym przepysznych krajowych jabłek. Poniżej przedstawiamy niektóre pomysły na wykorzystanie jabłek z lokalnego rynku w jesiennym menu z grilla.
Cynamonowe...Więcej »
Sos BBQ z żurawiną

Ten sos wspaniale komponuje się z grillowaną wołowiną, wieprzowiną i drobiem.
Składniki:
¼ kostki masła
2 cebule
3 łyżki brązowego cukru
Malinowy sos do grilla

Sos ten ma nie tylko świetną konsystencję i cudowny owocowy smak. Czosnek i płatki chili nadają mu jednocześnie wystarczającą ostrość.
Składniki:
6 ząbków czosnku
½ oliwy z oliwek
Wyjątkowe menu grillowane na desce cedrowej

Grillowane przegrzebki na desce cedrowej
Jako starter wykorzystujemy kilka ładnych grubych przegrzebków. Ich słodka i mięsista struktura bardzo dobrze łączy się z subtelnym zapachem dymu cedrowego. Przegrzebki krótko marynujemy w mieszance (równych częściach) soku z cytryny, skórki z cytryny,...Więcej »
Przepis na marynatę „jerk”

Przygotowywaniu kurczaka w jamajskiej marynacie towarzyszy wyjątkowy i niespotykany zapach. Jerk zwykło nazywać się specjalny sposób marynowania. Cechą charakterystyczną kuchni „jerk” jest jej wyjątkowa pikantność. Dzisiaj określenie „jerk” oznacza zarówno sposób przyrządzenia potraw oraz marynatę wykorzystywaną do tego celu. Marynata taka może mieć postać...Więcej »
Tradycyjny amerykański sos do grilla

Ten tradycyjny sos do grilla bardzo fajnie równoważy słodki i kwaśny smak. Ponieważ w sosie tym wyczuwalny jest dodatek cukru musimy uważać aby go nie przypalić. Dlatego warto używać go również jako glazurę w ostatnich minutach grillowania.
Sos do grilla Black Jack

Dzięki użyciu kawy sos ten zyskuje niepowtarzalny smak, który idealnie pasuje do grillowanej wołowiny i wieprzowiny.
Składniki:
1 kubek czarnej silnej kawy
1...Więcej »
Guinness sosem BBQ

Piwo Guinness jest używane jako składnik wielu potraw. Stosuje się je np. w wielu deserach, daniach głównych czy chociażby do wypieku słynnego chleba Guinnessa. Przygotowywany według tego przepisu sos ma wspaniały smak i idealnie pasuje do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.
Wyjątkowa sucha marynata Cafe Mocha

Głównymi składnikami tej suchej marynaty są kawa i czekolada. Często o czekoladzie myślimy głównie w kategorii deseru. Jednak czekoladę możemy stosować na wiele różnych sposobów. W Meksyku np. bardzo popularny sos do mięs Mole przygotowywany jest z gorzkiej czekolady oraz m.in. z kilku gatunków...Więcej »
Unikalny brzoskwiniowy sos do grilla

Słodkie sosy do grilla doskonale komponują się z potrawami przygotowywanymi na ruszcie. Polecamy wypróbować brzoskwiniowy sos do grillowanych żeberek wieprzowych.
Składniki:
450g połówek brzoskwiń, (mogą być z puszki, odsączone)
Odkryj grilla w stylu Whiskey - marynaty, glazury i sosy z Jack Daniels

Whiskey w Stanach Zjednoczonych doceniana jest nie tylko jako trunek ale również jako składnik wielu potraw, również tych z grilla. Poniżej prezentujemy wam kilka pomysłów i receptur do przygotowania których wykorzystać można amerykańską whiskey w Lynchburga.
W amerykańskim miasteczku Lynchburg wytwarzane są: Jack Daniel’s...Więcej »
Grillowane żeberka z sosem z Coca-Coli

Wykorzystanie Coca-Coli jako składnika sosu do potraw z grilla jest inspirującym pomysłem. Poniżej prezentujemy proste przepisy na rewelacyjne żeberka z sosem na bazie coli oraz przepis na sam sos.
Grillowane żeberka z Coca-Colą
Piwne marynaty do mięs z grilla

Piwo i grill stanowi doskonałe połączenie. Większości z nas smak lata kojarzy się od razu z potrawami z grilla i schłodzonym piwem. Ale piwo może być nie tylko doskonałym napojem chłodzącym podawanym do potraw przygotowywanych na ruszcie. Jest też wyjątkowym składnikiem...Więcej »
Sos do grilla z whiskey Jack Daniels

Mieszkańcy stanu, w którym produkowana jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey doceniają ją również jako składnik potraw. Odkryj razem z nami nowe smaki grillowanych potraw dzięki amerykańskiej whiskey z Lynchburga.
Składniki:
16 łyżek ketchupu
Sos do mięs z grilla z colą i piwem

Teraz jest dobry czas na przygotowanie różnych przetworów, kiszenie ogórków itp.. Dlaczego więc przy okazji nie zrobić sobie dobrego sosu do grillowanych mięs. Dziś polecamy sos na bazie coca-coli i piwa. Ten słodki sos do grillowanych mięs ma lekko wyczuwalną nutę goryczy.
Sos miodowo-musztardowy do żeberek z grilla

Sos pomidorowy, ketchup, miód i musztarda bardzo dobrze komponują się z żeberkami.
Składniki:
1 litr dobrej jakości ketchupu
6 łyżek czerwonego octu winnego
300 g płynnego...Więcej »
Cola sosem BBQ: Prawdziwie amerykański Mix

Czas przygotowania: 10 min, Czas gotowania: 20 minut Porcji: 6
Kiedy w 1886 roku J. S. Pemberton, farmaceuta z Atlanty opracował recepturę Coca-Coli nie zdawał sobie sprawy, że toruje drogę dla naprawdę niesamowitej przyprawy i marynaty, która będzie...Więcej »
Sos do grilla Bourbon Whiskey

Naprawdę dobry posiłek z grilla potrzebuje wyjątkowego sosu. Ten sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu i nada grillowanym potrawom wspaniały smak. A więc chwyćmy za fartuchy i przygotujemy ten wspaniały sos do grilla na bazie Bourbon Whiskey.
Czy...Więcej »
Zimne piwo, grill, lato

Zimne piwo, grill i upalne letnie dni to rzeczy które są dla siebie stworzone. Ale podczas grillowania piwo możemy wykorzystać nie tylko do ugaszenia pragnienia w czasie obracania steków na ruszcie. Grillowanie z piwem może nadać zupełnie nowy wymiar...Więcej »
Grillowany kurczak marynowany w czerwonym winie

Wykorzystanie czerwonego wina burgundzkiego w tej marynacie nadaje skórze kurczaka czerwony odcień a mięso uzyskuje wyjątkową głębię smaku. Dodanie kawałków czosnku z marynaty pod skórę grillowanego kurczaka zintensyfikuje dodatkowo jego smak. Tak grillowanego kurczaka proponujemy podawać z pieczonymi ziemniaki.
Letnie przepisy na grilla z piwem

Wielu szefów kuchni stosuje piwo jako uzupełnienie intensywnych smaków przygotowywanych mięs, serów a nawet czekolady. Pamiętajmy, że podgrzanie napojów alkoholowych w tym piwa rozpuszcza szybko zawartość alkoholu. W związku z czym nie musimy się martwić, że dodając piwo do potrawy dodamy do niego...Więcej »
Wybrane i polecane marynaty do kurczaka

Cytrynowo-pieprzowa marynata do kurczaka
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanka wody
1 łyżeczka...Więcej »
Marynata do przygotowania soczystego kurczaka z rożna

Zastosowanie soku z limonki, świeżych liści kolendry i czerwonej cebuli zagwarantuje odpowiednio kruchego, soczystego i doprawionego kurczaka za każdym razem. Aby zagwarantować ostrość marynaty możemy dodać do niej np. kilka kropel sosu sojowego. Lemoniada lub napoje z owoców cytrusowych są doskonałe aby połączyć je...Więcej »
Wielokrotnie nagradzana przyprawa do potraw z grilla

czas przygotowania: 5 minut
Grillowanie przepysznego kawałka mięsa na grillu często sprowadza się do użycia do niego odpowiedniej jakości przypraw. Ta uniwersalna przyprawa pasuje znakomicie do wielu dań mięsnych, w tym wołowiny,...Więcej »
Marynaty: Dobra marynata sprawia, że potrawa z grilla staje się smaczniejsza, zdrowsza i bardziej soczysta

Jeśli chcemy przygotować smaczny i zdrowy posiłek z grilla planujmy go z wyprzedzeniem. Oczywiście można przyjść do domu szybko wrzucić na ruszt mięso i mieć w ciągu kilku minut gotowy posiłek, ale są też powody dla których warto poświęcić trochę czasu i marynować mięso...Więcej »