Używajcie osobnych naczyń na surowy i grillowany drób. Myjcie ręce, naczynia i powierzchnie robocze gorącą wodą z płynem po kontakcie z surowym drobiem, aby zapobiec rozprzestrzenianiu bakterii na inne pokarmy. Ciągłe obracanie mięsa sprawia, że dusi się ono w swych własnych sokach, dzięki czemu jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Podczas pieczenia na rożnie należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze, mięso należy solidnie nabić na sam środek rożna. W przypadku całych kurczaków lub indyków, skrzyła i nogi należy związać, aby zapobiec przypaleniu. Po drugie, pod grillowanym mięsem należy umieścić tacę do połowy napełnioną wodą (ewentualnie sokiem lub winem), a następnie uzupełnić płyn w miarę odparowywania.
Przewodnik grillowania drobiu
RODZAJ DROBIU | USTAWIENIA POKRĘTŁA GRILLA | SZACUNKOWY CZAS GRILLOWANIA |
---|---|---|
Kawałki kurczaka | LOW | 30-45 minut |
Piersi kurczaka (bez kości) | MEDIUM | 10-12 minut |
Cały kurczak | MEDIUM | 18-20 minut / ½ kg |
* Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość mięsa i jego temperatura przed smażeniem.
Mocowanie drobiu na rożnie
Położyć piersią w dół. Naciągnąć skórę na dziurę w szyi. Podwinąć końcówki skóry; przyszpilić do skóry na karku. Zwinąć w koło szpikulca i zamocować. Odwrócić piersią w górę. Przymocować albo przyszpilić skrzydła do tułowia. Nałożyć mocowanie na pręt. Włożyć pręt w skórę szyi równolegle do kręgosłupa; wyprowadzić go zaraz nad ogonem. Założyć drugie mocowanie na pręt. Włożyć mocowania w okolice piersi i ogona. Sprawdzić wyważenie. Zamocować szpikulce. Przywiązać ogon do pręta przy pomocy sznurka. Skrzyżować nogi; przywiązać do ogona.
Trzy kurczaki na rożnie
Położyć piersią w dół. Naciągnąć skórę na dziurę w szyi. Podwinąć końcówki skóry; przyszpilić do skóry na karku. Zwinąć w koło szpikulca i zamocować. Odwrócić piersią w górę. Przymocować albo przyszpilić skrzydła do tułowia. Nałożyć mocowanie na pręt. Włożyć pręt w skórę szyi równolegle do kręgosłupa; wyprowadzić go zaraz nad ogonem. Założyć drugie mocowanie na pręt. Włożyć mocowania w okolice piersi i ogona. Sprawdzić wyważenie. Zamocować szpikulce. Przywiązać ogon do prętu przy pomocy sznurka. Skrzyżować nogi; przywiązać do ogona.
Tagi: grillowane mięso drobiowe, grillowanie drobiu, poradnik grillowania drobiu