Każdy rodzaj ryb i owoców morza jest idealny do grillowania pośredniego. Dla ułatwienia przygotowań i czyszczenia, cienkie kawałki ryby możemy grillować na folii. Położyć jedzenie na kawałku wytrzymałej folii aluminiowej, pokryć masłem i przyprawami, podgiąć końcówki folii i dobrze zawinąć. Zostawić miejsce aby powietrze mogło cyrkulować w zawiniątku. Praktyczna zasada, którą możemy zastosować podczas grillowania ryby to 10 minut na każde 2½cm jej grubości.
Rodzaj mięsa | Ustawienie pokrętła | Szacunkowy czas grillowania | Komentarz |
---|---|---|---|
Ryby i Owoce Morza (Świeże Ryby, Steki, Filety, Kebaby) | MEDIUM | 10 min./2½cm grubości (najgrubsza część) | Ryba jest gotowa gdy przestanie być przezroczysta i łatwo dzieli się widelcem na płaty. Jeżeli jest mrożona, należy dodać 10 minut na każde 2½cm. |
Krewetki średniej wielkości (20/½kg) | MEDIUM | 6-8 minut | Użyć koszyk do grillowania albo Wok ze stali nierdzewnej. Gdy gotowe powinny być różowe i nieprzezroczyste. |
Krewetki dużej wielkości (12-15/½kg) | MEDIUM | 8-10 minut | Użyć Koszyk do grillowania albo wok ze stali nierdzewnej. Gdy gotowe powinny być różowe i nieprzezroczyste. |
Homar | MEDIUM | 8-10 minut | Rozmrozić, jeżeli zamrożony. Grillować skorupą do dołu. Nasmarować masłem i sokiem z cytryny. Grillować aż przestanie być przezroczysty i zacznie się oddzielać od skorupy. |
Tagi: grillowane owoca morza, grillowanie owoców morza, owoce morza z grilla, ryby z grilla