Prosty przepis na wędzonego pstrąga. Idealny do przygotowania w grillu węglowym Broil King KEG. Szczególnie polecamy go do sałatki ziemniaczanej. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z jabłkami, czerwoną cebulą, selerem i sosem chrzanowym. Ryba jest gotowa gdy przestanie być przeźroczysta i łatwo dzieli się widelcem na płaty.
Składniki:
2 filety z pstrąga (bez kości 1 kg każdy)
Solanka:
1 szklanka wody
3 łyżki soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka soli
Wskazówki
Wyłóż filety pstrąga do dużego naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Połącz składniki solanki i polej pstrąga. Wstaw ryby w solance do lodówki na 6-8 godziny. Wyciągnij pstrągi z solanki, opłucz w zimnej wodzie, a następnie zanurz w słodkiej wodzie około 10-15 minut.
Rozgrzej grilla do temperatury 200-225 ° C i grilluj ryby przez około 2 godziny. Rzuć garść namoczonych Wióra do wędzenia na węgiel. Ostudź tak uwędzone pstrąg, następnie owiń szczelnie w folię. Tak uwędzony pstrąg może być przechowywany w lodówce do 2 tygodni.
Tagi: przepis na wędzonego pstrąg, pstąg wędzony, solanka, wędzenie pstrąga, wędzona ryba, wędzony pstrąg