Grillowanie mięsa w wysokiej temperaturze powoduje tworzenie się toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi. Są one zaliczane do substancji rakotwórczych. Ważne jest aby marynować mięsa przed grillowaniem ponieważ ten proces obniża ryzyko powstawania toksyn. Ale jest jeden składnik, przyprawa, która znacznie obniża ryzyko powstawania substancji rakotwórczych. Jest to Rozmaryn. Badania przeprowadzone przez naukowców z Food Science Institute w Kansas pokazują, że dodając rozmaryn do mięsa przed grillowaniem, smażeniem, pieczeniem czy gotowaniem lub nawet bezpośrednio do grilla znacznie zmniejszamy powstawanie amin heterocyklicznych. W badaniu opublikowanym przez tych naukowców stwierdzono, że im wyższe stężenie rozmarynu, tym większa jest redukcja heterocyklicznych amin (w niektórych przypadkach nawet o ponad 90 procent) . Naukowcy przypisali tę właściwość szczególnego rodzaju utleniaczom znajdującym się w rozmarynie (kwas rozmarynowy, karnozol i kwasu karnozowy). Jeśli jednak rozmaryn nie należy do twoich ulubionych przypraw lub masz na niego alergię spróbuj marynaty z czosnku, cebuli i soku z cytryny. Marynaty z oliwy, czosnku i cebuli również redukują powstawanie heterocyklicznych amin aromatycznych. Chociaż nie tak bardzo jak w przypadku marynat z dodatkiem rozmarynu.