Sekretem dobrego wędzenia i aromatyzowania potraw jest dobór odpowiedniego drzewa. Aromat dymu zależy od odmiany drzewa z którego pochodzą zrębki wędzarnicze. Np. zrębki z olchy które nadają bogaty i wyraźny smak, powszechnie są stosowane do aromatyzowania m.in. szynek, boczków, ryb i owoców morza. Natomiast wyrazisty smak powstający podczas wędzenia zrębkami Mesquite czy Hickory jest stosowany głównie do mięsa wołowego. Łagodniejsze dymne smaki powstające przy użyciu wiórek drzewnych z wiśni i jabłoni są powszechnie używane do mięsa drobiowego i dziczyzny.
Wybrane i prezentowane poniżej wióra wspaniale utrzymują pożądaną temperaturę podczas wędzenia i nadają potrawom niepowtarzalny aromat a także są wolne od wszelkich zanieczyszczeń.
-
Wióra Mesquite – Drzewa moskitowe dają silny tradycyjny aromat, który jest wspaniały do drobiu, ryb oraz warzyw.
-
Wióra Whiskey – Wióra z ręcznie wybranych solidnych dębowych beczek po Whiskey. Nadają pełny aromat i bogaty smak. Idealnie pasują do wołowiny, dziczyzny i wieprzowiny.
-
Wióra Hickory – Drewno Hickory to odmiana amerykańskiego orzechowca. Daje egzotyczny intensywny zapach, bogaty smak wędzonych produktów. Wióra polecane szczególnie do grillowania i wędzenia czerwonego mięsa.
-
Wióra Olchowe – Drewno olchowe tradycyjnie wykorzystywane jest np. do wędzenia łososia. Doskonale również pasuje do owoców morza i delikatnych mięs.
-
Wióra Klonowe – Drewno klonowe nadaje świeży lekko słodki smak i aromat. Idealnie nadaje się do mięsa drobiowego i wieprzowego
-
Wióra Cedrowe – Drewno cedrowe nadaje świeży subtelny aromat i smak. Idealnie nadaje się do ryb, owoców morza i serów.
Sposób użycia:
Zamoczyć wióry drzewa w wodzie na około 30 minut przed użyciem (mokre drzewo będzie wytwarzać więcej dymu i aromatu).
Zawsze należy grillować z zamkniętą pokrywą, aby dym w pełni penetrował przyrządzane danie.
Grille węglowe: gdy węgiel pokryje się białym popiołem i jest gotowy do przyrządzania potrawy, rozrzucić garść mokrych wiór na górę gorącego węgla drzewnego.
Grille gazowe: przed rozgrzaniem grilla, umieścić mokre wióra w małym pojemniku pod rusztem. Uzyskanie dymu wewnątrz grilla przed umieszczeniem potraw na ruszcie daje lepsze rezultaty.
Pełną ofertę wiórek do wędzenia znajdziesz w sklepie internetowym DYNAMIC Centrum Grilla klikając tutaj.
Tagi: aromatyzowanie potraw, do wędzenia, sekret dobrego wędzenia, wędzenie w grillu, wiora cedrowe do wędzenia, wióra do wędzenia, wióra klonowe do wędzenia, zrębki wędzarnicze