Nic nie przypomina nam tak smaków lata jak grillowane sezonowe warzywa. Mogą być one podawane jako dodatek do niemalże każdej grillowanej potrawy.
Czas przygotowania: 20 minut, Porcja: dla 4 osób
Składniki:
4 kolorowe papryki
4 cukinie
4 bakłażany
4 ziemniaki
30g oliwy z oliwek
20 g soku z cytryny
drobno posiekane liście Bazylii (około 12 szt)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grilla rozgrzewać przez 5 minut w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie. W międzyczasie przygotować sobie np. tackę aluminiową do grillowania warzyw albo wok ze stali nierdzewnej. Bakłażany i cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i osolić. Odstawić na 15 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osuszyć. Umyć ziemniaki i paprykę. Wyciąć z papryki rdzeń z nasionami. Paprykę i ziemniaki pokroić w paski. Wszystkie warzywa natrzeć oliwą z oliwek i wyłożyć do wcześniej przygotowanego woka albo tacki i przez krótki czas grillować często mieszając. W międzyczasie przygotować sos czyli wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Po ugrillowaniu warzyw wyjąc je na półmisek udekorować świeżo posiekanymi liśćmi bazylii i skropić sosem.
Tagi: grillowane warzywa, grillowanie warzyw, sezonowe warzywa z grilla, warzywa z grilla