Ten słodki sos barbecue jest po prostu pyszny. Doskonale pasuje do kurczaka. Ze względu na dużą zawartość cukru zawartą w tym sosie należy pamiętać żeby używać go pod koniec grillowania.
Składniki:
-
2 szklanki świeżych wiśnie bez pestek
-
2 łyżki soku pomarańczowego
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka zimnej wody
-
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
-
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka musztardy Dijon
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Połączyć wiśnie, sok pomarańczowy, musztardę i sól w garnku. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. W małej misce wymieszać wodę i mąkę kukurydzianą i dodać do gotującego się sosu ciągle mieszając. Kontynuować gotowanie sosu na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Sos ten rewelacyjnie pasuje do kurczaka i może być przechowywane nawet przez 1 tydzień po przygotowaniu w lodówce.
Tagi: sos barbecue, sos bbq, sos do mięs, wiśniowy sos