Te soczyste szaszłyki z jagnięciny są rewelacyjne w smaku dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym.
Składniki:
-
½ kg jagnięciny
do marynaty:
-
1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
¼ szklanki soku z granatów
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
2 drobno posiekane ząbki czosnku
-
¾ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Przy użyciu blendera zrobić pastę z cebuli. W osobnym naczyniu połączyć pastę z cebuli z pozostałymi składnikami marynaty. Jagnięcinę pociąć na kawałki do szaszłyków około 2 cm, dodać do marynaty i dokładnie nią natrzeć kawałki mięsa. Odstawić do marynowania na około 2 godziny. Grilla rozgrzewać w dużej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kawałki jagnięciny grillować na metalowych szpikulcach do szaszłyków (lub bambusowych uprzednio namoczonych w zimnej wodzie przez około 30 minut). Szaszłyki umieścić na ruszcie i grillować z każdej strony po około 2 minuty (łącznie 8 minut). Powinny one być nadal różowe w środku!.
Do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalne stojaki do grillowania. Taki składany stojak do grillowania szaszłyków wykonany jest ze stali nierdzewnej z 6 prętami (szpikulcami) o przekroju kołowym, co znacznie ułatwia nam obracanie całych szaszłyków. Takie zestawy do grillowania szaszłyków i inne akcesoria do grillowania można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla i online na stronie www.sklep.dynamic24.pl
Szaszłyki jagnięce z tego przepisu smakują rewelacyjnie podawane z grillowanymi warzywami oraz sosem sojowo-octwowym do zanurzania mięsa w nim.
Składniki na sos:
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć w małej misce i dokładnie wymieszać.
Tagi: grillowanie szaszłyków, szaszłyki, szaszłyki jagnięce, szaszłyki z jagnięciny