Mięso drobiowe jest jednym z najbardziej wszechstronnych mięs, które możemy umieścić na grillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów.
Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej żywności ale podczas ich grillowania musimy pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka grillować krótko i w wysokiej temperaturze.
Podczas grillowania innych kawałków kurczaka takich jak, podudzia, uda, piersi ze skórą, będziemy potrzebować grillować te kawałki wolniej i w niższej temperaturze. Dobrym sposobem na ich grillowanie będzie używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń.
Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu na myśl przychodzi nam sos. My dziś proponujemy wam sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka.
Składniki:
350 ml ketchupu
120 ml Bourbonu
120 ml brązowego cukru
80 ml startej cebuli
60 ml octu
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy Dijon
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki dymu w płynie
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać olej roślinny dodać do niego startą cebule. Całość smażyć przez 1 minutę ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pozwolić aby sos gotował się na małym ogniu przez około 8-10 minut. Gdy sos jest gotowy zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia przed podaniem. Sos można podawać na zimno oraz podgrzany.
Tagi: Bourbon sos do grillowanego kurczaka, sos do grilla, sos do grillowanego drobiu