Naprawdę dobry posiłek z grilla potrzebuje wyjątkowego sosu. Ten sos jest prosty i szybki w przyrządzeniu i nada grillowanym potrawom wspaniały smak. A więc chwyćmy za fartuchy i przygotujemy ten wspaniały sos do grilla na bazie Bourbon Whiskey.
Czy wiesz że?
Prawie całość bourbonu jest produkowana w stanie Kentucky. Według amerykańskiego prawa, zawartość kukurydzy użytej do produkcji bourbona musi być co najmniej 51 procentowa, a proces leżakowania musi być co najmniej dwuletni i odbywać się musi w smalonych od środka, świeżych dębowych beczkach.
Niektóre z bourbonów to:
- Jim Beam
- Maker’s Mark
- Blanton’s
- Wild Turkey
Składniki:
½ zmielonej cebuli
4 zmielone ząbki czosnku
¾ szklanki Bourbon Whiskey
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
2 szklanki dobrej jakości ketchupu (my polecamy Heinz)
¼ szklanki pasty pomidorowej
1/3 szklanki octu z jabłek
¼ szklanki Sosu Worcestershire
½ szklanki brązowego cukru
1/3 łyżeczki sos paprykowego
Przygotowanie:
Wymieszać Whiskey, czosnek i cebulę. Wlać te wymieszane składniki na dużą patelnię i gotować przez 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Dodać zmielony czarny pieprz, sól, ketchup, pastę pomidorową, ocet, sos Worcestershire, brązowy cukier i sos paprykowy do ciepłej mieszaniny. Całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiej temperatury i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut. Sos przepuścić przez sitko, ostudzić i odstawić do lodówki.
I tak w kilku prostych krokach uzyskamy pyszny sos do potraw z grilla. Aby sos uzyskał najlepszy smak powinien pozostać w lodówce przez 1-2 dni.
Dla podkreślenia smaków grillowanych potraw stosujcie również wióra z ręcznie wybranych solidnych dębowych beczek po whiskey. Nadają one pełny aromat i bogaty smak. Idealnie pasują do wołowiny, dziczyzny i wieprzowiny.
Tagi: Bourbon Whiskey, sos do grilla, Sos do grilla Bourbon Whiskey, sos do grilla whiskey