Mieszkańcy stanu, w którym produkowana jest Jack Daniel’s Tennessee Whiskey doceniają ją również jako składnik potraw. Odkryj razem z nami nowe smaki grillowanych potraw dzięki amerykańskiej whiskey z Lynchburga.
Składniki:
16 łyżek ketchupu
6 łyżek octu balsamicznego
9 łyżek płynnego miodu
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki sosu sojowego
1 limonka
6 ząbków czosnku
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki ostrej musztardy
150 ml whiskey
1-3 papryczki chili w zależności od pożądanego stopnia ostrości
Trochę imbiru, pieprzu i soli do smaku
Przygotowanie:
Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Limonkę kroimy na plasterki, które potem kroimy na 4 części. W osobnym naczyniu mieszamy ketchup i ocet balsamiczny, dodajemy do mieszanki posiekaną papryczkę, czosnek, pokrojoną limonkę i pozostałe składniki na czele z Whiskey. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut na mniejszym ogniu. Czas gotowania będzie zależał od uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Następnie ostudzony sos przelewamy do np. szklanego słoika i ostawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
Tagi: sos do dań z grilla, sos do grilla, sos do grilla jack daniels, sos do mięs z grilla, sos do potraw z grilla, sos whiskey