Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania.
Składniki:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 szalotki, drobno posiekane
-
4 szklanki jagód
-
¼ szklanki Whiskey
-
3 łyżki syropu klonowego
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
1 łyżka musztardy Dijon
-
1 łyżka sosu Worcestershire
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżeczki sosu sriracha
-
1 łyżeczka soli koszernej
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę z oliwą. Dodać jagody i gotować bez przykrycia przez 5 minut. Używając łyżki cedzakowej zmiażdżyć jagody do formy przecieru. Dodać resztę składników, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 40-45 minut, aż sos zgęstnieje i zredukuje się o 1/3.
Tagi: glazura, sos do mięs, sos do mięs z grilla, sos do mięsa, sos do wieprzowiny