Teraz jest dobry czas na przygotowanie różnych przetworów, kiszenie ogórków itp.. Dlaczego więc przy okazji nie zrobić sobie dobrego sosu do grillowanych mięs. Dziś polecamy sos na bazie coca-coli i piwa. Ten słodki sos do grillowanych mięs ma lekko wyczuwalną nutę goryczy.
Składniki:
0,25 l Coca-Coli
0,25 l Piwa pszenicznego
1 łyżeczka soli jodowanej
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżeczki sosu sojowego
15 łyżek ketchupu
8 łyżek soku z jabłek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w rondelku i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Po ostudzeniu przelać do szklanych słoików lub pojemników i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Tagi: sos do grilla, sos do grilla z colą i piwem