Ten łatwy sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do grillowanego udźca jagnięcego. Możemy go zrobić w ciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem.
Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12 minut
Składniki:
2 szklanki dobrej jakości białego octu winnego
¾ szklanki cukru
½ szklanki drobno posiekanych świeżych liści mięty
Przygotowanie:
Na dużej patelni na średnim ogniu połączyć ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-12 minut aż uda nam się zredukować mieszaninę około o połowę. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego syropu. Następnie wyłączyć sos i pozwolić mu odstać około 5 minut po czym dodać liście mięty i dokładnie wymieszać. Następnie sos przelać do osobnego pojemnika i odstawić na około godzinę przed podaniem. Sos podawać w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu powinna nam wyjść około 1 filiżanka sosu miętowego.
Tagi: sos do baraniny, sos do jagnięciny, sos miętowy, sos miętowy do baraniny, sos miętowy do jagnięciny, sos miętowy do mięs z grilla