Wyjątkowy sos do wołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji.
Składniki:
120 ml whiskey Jack Daniels
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka sosu tabasco
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka mielonego cynamonu
330 ml piwa Guinness Stout
110 ml oleju z orzeszków arachidowych
3 łyżeczki soli
30 ml sosu sojowego
Przygotowanie:
W rondelku należy wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo schłodzony.
Tagi: sos do grilla, sos do mięs, sos do mięs z grilla, sos do steków