Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną.
Składniki:
-
½ szklanki sosu sojowego
-
¼ szklanki białego wina
-
¼ szklanki octu ryżowego
-
⅓ szklanki cukru
-
1 ząbek rozgniecionego czosnku
-
2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru
-
2½ cm kawałek skórki z cytryny
Przygotowanie:
Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć do polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć czosnek, korzeń imbiru oraz skórkę z cytryny.
Tagi: SOS TERIYAKI