Ten sos jest odmianą tradycyjnego sosu żurawinowego. Wyczuwalne w nim wyjątkowe połączenie smaków bardzo różni się od tradycyjnego sosu z żurawiną. Jest on zarówno słodki i słony. A dodatkowo możemy go podawać dzieciom. Większość alkoholu wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu.
Składniki:
750 ml wina porto
½ szklanki octu balsamicznego
250 gram suszonej żurawiny
1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła
¼ łyżeczki soli kuchennej
1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
skórka z jednej średniej pomarańczy
Przygotowanie:
W rondelku wymieszać razem: wino, ocet balsamiczny żurawinę, szalotkę (lub cebulę) i tymianek. Mieszankę gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę aż większość płynu odparuje. Nie ostudzać sosu. W tym czasie większość alkoholu również się zredukuje. Tuż przed podaniem sosu, dodać do niego masło i wymieszać bardzo dokładnie aż się roztopi. Dodać sól i pierz do smaku i startą na małej tarce skórkę z pomarańczy. Sos podawać koniecznie na ciepło.
Żeby zachować wyjątkowość tego przepisu konieczne jest zastosowanie:
suszonej żurawiny – ponieważ ma ona właściwości jak rodzynki, bardzo dobrze absorbuje płyny i aromaty
wina porto – ponieważ inne wina zmieniają bardzo efekt końcowy!
suszonego tymianku – jeśli mamy świeży, to przed podaniem sosu wyłowić go z niego
białego pieprzu – jest nie widoczny w konsystencji sosu – ale jeśli nie mamy możemy śmiało go zastąpić czarnym
Tagi: sos z żurawiną, sos żurawinowy, sos żurawinowy do mięś z grilla, Sos żurawinowy z winem do mięs, zimowy sos do mięs