Większość z nas myśli, że jedynym sprawdzonym sposobem na steka jest szybkie grillowanie w wysokiej temperaturze. My zachęcamy do grillowania go na desce cedrowej. Grillując steki w ten sposób nie dostaniemy pięknego przypalonego wzoru od rusztu ale za to otrzymamy soczyste steki wzbogacone aromatem dymu.
Czas przygotowania: 5 minut Czas grillowania 15 minut
Składniki:
-
4 steki z polędwicy każdy około 170 gram
-
sól i pieprz do smaku
-
1 szklanka sosu chimichurri
-
1 lub 2 deski cedrowe
Przygotowanie
Deski cedrowe moczymy w wodzie przez co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Steki oprószyć solą i pieprzem. Namoczoną deskę umieścić na ruszcie na około 5 minut. Następnie deskę odwrócić i wyłożyć na nią steki i grillować przez 12-15 minut lub do momentu osiągnięcia wymaganego stopnia wysmażenia steków. Tak grillowane steki następnie usunąć z rusztu i odstawić na 5 minut. Podawać z sosem chimichurri.
Do przygotowania steków w tej metodzie polecamy deski cedrowe GrillPro.
Tagi: grillowanie steka, grillowanie steków, stek, Stek grillowany na desce cedrowej, stek z deski cedrowej