Stek z pieprzem (Steak au poivre) to danie z kuchni francuskiej na które tradycyjnie składa się filet mignon pokryty grubo zmielonym / rozdrobnionym czarnym pieprzem. Tak przygotowane steki możemy znaleźć w wielu francuskich restauracjach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby już dziś przygotować takie steki u Siebie. Te pyszne steki wymagają tylko kilku składników. Wystarczy pamiętać aby do ich przygotowania używać grubo zmielony czarny pieprz. Tak przygotowane steki z cała pewnością zachwycą nas i naszych gości.
Składniki:
-
6 ulubionych steków
-
2 ½ łyżeczki świeżo rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu (przy pomocy moździerza)
-
1 łyżeczka białego pieprzu
-
2 łyżeczki płatków soli morskiej
-
1 ½ łyżeczki chili w proszku
Przygotowanie:
Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane steki grillować do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia steków (aby zobaczyć jak prawidłowo grillować steki skorzystajcie z naszego poradnika klikając tutaj).
Tak przygotowane steki są często podawane z sosem pieprzowym składającym się ze zredukowanego koniaku, śmietany w połączeniu m.in. z takimi składnikami jak: masło, szalotka i musztarda Dijon.
Tagi: grillowanie steków, stek, stek z grilla, stek z pieprzem, steki