W połowie XIX wieku w Nowym Jorku wprowadzono do menu te pyszne porcje wołowiny, które później stały się niezwykle popularne na całym świecie. Istotą oryginalnej receptury było używanie określonego kawałka wołowiny. Dziś powszechnie za Delmonico uważa się steki Rib-Eye. Prostota jest kluczem do przygotowania prawie wszystkich przepisów na steki w tym również dla prawdziwych steków Delmonico.
Składniki:
-
4 steki Rib-Eye z kością
-
¼ szklanki drobno zmielonej kawy espresso
-
¼ szklanki chili w proszku
-
2 łyżki stołowe papryki
-
2 łyżki brązowego cukru
-
1 łyżka musztardy w proszku
-
4 ¼ łyżeczki soli koszernej
-
1 łyżka czarnego pieprzu
-
1 łyżka kolendry
-
2 łyżki masła
-
1 łyżeczka sosu Worcestershire
-
około 150-200g szalotki
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć espresso, chili, paprykę, brązowy cukier, musztardę, sól koszerną, czarny pieprz, kolendrę i oregano. Przygotowaną mieszaniną dokładnie natrzeć całą powierzchnię steków i odstawić na 30 minut przed grillowaniem. W międzyczasie drobno posiekać szalotkę Szalotki umieścić na patelni z dwoma łyżkami masła i ¼ łyżeczki soli koszernej. Całość podsmażać aż szalotka będzie miękka i rumiana. Dodać około 100 g masła, 1 łyżeczkę soli koszernej, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire i ½ łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzić. Grilla przygotować do bezpośredniego grillowania steków. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania steków). Steki po grillowaniu wyłożyć na talerz, przykryć na kilka minut folią aluminiową. Podawać steki z łyżką karmelizowanej szalotki.
Składniki:
-
½ średniej cebuli
-
6 łyżek sosu sojowego
-
4 łyżki sosu Worcestershire
-
½ łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
-
1 łyżka suszonego rozmarynu
-
3 łyżki przyprawy do steków
-
4 ząbki czosnku
-
4 steki Rib-Eye z kością
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w małe kawałki, dodać sos sojowy, sos Worcestershire, oliwę z oliwek, pieprz, rozmaryn, przyprawę do steków i czosnek do pojemnika i zblenderować. Steki umieścić w dużym pojemniku, dodać przygotowaną marynatę. Steki marynować w lodówce przez około 3 godzin. Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, wyjąć steki z marynaty i odstawić na kilka minut przed grillowaniem. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (zobacz nasz poradnik grillowania steków). Po wyjęciu z grilla pozwolić stekom odpocząć przed podaniem.
Tagi: stek, stek delmonico, steki delmonico