Najlepsze steki. Doskonałe, średnio wypieczone przygotujesz na grillu w ciągu kilku minut. Dziś przedstawiamy wam dwa przepisy na grillowane steki bogate w wyjątkowe smaki.
Guinness Rib-Eye
Przepis na wyjątkowe steki z grilla marynowane i podkrapiane sosem piwnym.
Składniki:
2 steki Rib-Eye
100 ml piwa Guinness (nieschłodzonego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy Dijon
¼ łyżeczki świeżego estragonu
¼ łyżeczki świeżo pokrojonej natki pietruszki
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drobno posiekać czosnek, szalotkę, cebulę, estragon, pietruszkę i umieścić w małej misce. Dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon, piwo Guinness, sos sojowy i przyprawy. Całość dobrze wymieszać aż się wszystko ładnie połączy. Odstawić na około 30 minut (pozwoli to na idealne połączenie smaków). Steki umieścić w marynacie i marynować przez co najmniej 30 minut. Rozgrzać grilla a następnie grillować steki do pożądanego stopnia wysmażenia. Pozostałą marynatę można zagotować i zredukować ją aż zgęstnieje. Na tym etapie gdyby wyszedł nam za gęsty sos możemy dodać trochę piwa. Grillowane steki podawać polane sosem piwnym.
Tequila Rib-Eye
Tequila w marynacie daje bardzo specyficzny smak i aromat.
Składniki:
4 steki Rib-Eye
½ szklanki tequili
1 łyżka pieprzu
2 łyżki startej skórki z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać tequilę, pieprz, skórkę z cytryny i czosnek. Przygotowaną marynatą dobrze natrzeć steki. Marynować w zamkniętym pojemniku przez całą noc w lodówce. Rozgrzać grilla, grillować do pożądanego stopnia wysmażenia steków. Można od smaku dodatkowo doprawić solą.
Nie wiesz jak grillować steki? Zajrzyj koniecznie do naszego poradnika grillowania idealnych steków.
Tagi: guinnes rib-eye, rib-eye, stek z grilla, stek z piwem, stek z tequilą, steki, tequila rib-eye