Ten sos pieprzowy z Whiskey idealnie pasuje do wołowiny.
Składniki:
na sos:
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki drobno posiekanej cebuli
-
2 filiżanki bulionu wołowego
-
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
1 wyciśnięty ząbek czosnku
-
2 łyżki Whiskey
-
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-
1 łyżka wody
steki:
-
2 ulubione steki
-
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-
sól koszerna
Przygotowanie:
W rondelku lub w głębokiej patelni podsmażyć na maśle cebulę aż zacznie brązowieć. Dodać do niej 1 filiżankę bulionu wołowego, czosnek i pieprz. Całość dusić na średnio wysokim ogniu aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać pozostałą filiżankę bulionu wołowego i pozwolić dusić się na małym ogniu. W międzyczasie przygotować steki. Steki natrzeć na całej powierzchni solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanym grillu do pożądanego stopnia wysmażenia. Kiedy steki są prawie gotowe, w małej misce połączyć mąkę kukurydzianą z wodą, mieszać aż nie będzie grudek. Sos zdjąć z ognia i dodać do niego mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Całość dobrze wymieszać. Sos postawić z powrotem na ogniu i gotować w niskiej temperaturze aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Steki podawać oblane sosem pieprzowym.
Tagi: stek z grilla, stek z sosem pieprzowym, steki pieprzowe, steki z pieprzem