Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.
Grillowane krewetki Jumbo
Te marynowane krewetki z grilla są rewelacyjne. Sukcesem do ich przyrządzenia jest odpowiednie ich pilnowanie na grillu. Zbyt długo trzymane na grillu krewetki będą gumowate.
Czas przygotowania: 10 minut; czas grillowania: 6 minut
Składniki:
2 ½ kg krewetek jumbo (śmiało je można również zastąpić mniejszymi)
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki posiekanej kolendry
½ szalotka pokrojona w drobną kostkę
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 wyciśnięty ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krewetki obieramy, nacinając nożyczkami pancerz na grzbiecie, następnie delikatnie obieramy zostawiając głowę i końcówkę ogona. Usuwamy niepotrzebne części i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane krewetki umieszczamy w zamykanej torbie foliowej. Pozostałe składniki mieszamy razem i zalewamy nimi krewetki. Tak przygotowane krewetki marynujemy 2-4 godzin. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury, krewetki wyciągamy z marynaty i umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Grillujemy około 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu kiedy będą różowe. Dobrą metodą grillowania krewetek jest nabijanie ich na szpikulce.
Żeberka w stylu chińskim
Te żeberka wykorzystują głęboki smak z słodko-pikantnego sosu hoisin i chińskiej przyprawy 5 smaków.
Składniki:
2 pasy żeberek, przycięte i pokrojone na osobne pojedyncze kawałki
do marynaty:
½ szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki octu balsamicznego
¼ szklanki sosu hoisin
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
3 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru
2 ½ łyżeczki octu z jabłek
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka pasty chili
½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
¼ łyżeczki białego pieprzu
do przybrania:
Szczypiorek, drobno posiekany
2-3 łyżki prażonych nasion sezamu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pocięte żeberka umieścić w zamykanej torbie. Żeberka zalać marynatą. Upewnić się, że są nią dobrze pokryte. Marynować przez 1-4 godziny w lodówce. Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. Żeberka wyjmujemy z marynaty i grillujemy przez około 25-30 minut. W czasie grillowania, żeberka podlewamy pozostałą marynatą 2-3 razy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Skrzydełka z grilla
składniki:
4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)
marynata:
1 szklanka octu z jabłek
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki chili w proszku
1 łyżka płatków czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)
na sos:
1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
2/3 szklanki kwaśniej śmietany
½ szklanki majonezu
2 łyżki stołowe mleka
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu Worcestershire
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin.
Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem.
Rozgrzać grilla, skrzydełka wyjąć z marynaty i wyłożyć na rozgrzany ruszt, zmniejszyć temperaturę do minimum. Grillować około 20 minut na małym ogniu aż będą gotowe. W połowie czasu grillowania natrzeć/polać pozostałą marynatą. Podawać z sosem serowym.
Wyjątkowe podudzia z sosem Jack Daniels
składniki:
5-6 kg podudzi z kurczaka (około 36 sztuk)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
sos:
1 ½ szklanki ketchupu (dobrej jakość np. Heinz)
4 łyżki masła
½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżki melasy
3 łyżki octu z jabłek
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżeczki musztardy Dijon
1 ½ łyżeczki cebuli w proszku
2 łyżeczki dymu w płynie
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
½ łyżeczki czosnku
Przygotowanie:
Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć ją do około 230 stopni. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej podudzia. Podudzia piec około 20 minut z jednej strony (najlepiej używając do tego metody pośredniej albo specjalnego stojaka do pieczenia podudzi) aż ładnie zbrązowieją.
W międzyczasie wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze na mały ogniu przez około 5 minut.
Podudzia podawać gorące z sosem do maczania albo wymieszane z sosem barbecue.
Tagi: grill w sylwestra, Grillowane krewetki Jumbo, skrzydełka z grilla, sylwestrowe grillowanie, Wyjątkowe podudzia z sosem Jack Daniels, Żeberka w stylu chińskim, zimowe grillowanie