Czy może być coś prostszego niż szaszłyki z grilla? Alternatywnie w tym przepisie można wykorzystać do marynaty połączenie gotowego sosu włoskiego do sałatek z gotowym sosem barbecue.
Składniki:
1 kg schabu bez kości, pokrojony w grubą kostkę
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 średnia cebula drobno posiekana
5 łyżek sosu sojowego
4 łyżki cukru
½ czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
½ zielonej papryki pokrojonej na kawałki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do marynowania. Dodać mięso i dokładnie wymieszać. Na szaszłyki nabijać na przemian mięso i paprykę. Tak przygotowane szaszłyki układać na rozgrzanym grillu. Grillować ok 4-6 min z każdej strony. Pod koniec grillowania polać pozostałą marynatą.
Dla łatwiejszego grillowania polecamy specjalny zestaw do szaszłyków, który zawiera stalową ramę oraz 6 szpikulców do nadziewania. Dodatkowo podwyższona rama oddziela szaszłyki od bezpośredniego płomienia.
Tagi: grillowane szaszłyki, grillowanie szaszłyków, szaszłyk z grilla, szaszłyki wieprzowe, szaszłyki z grilla, wieprzowe szaszłyki, z grilla