To inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych.
Himalajski kamień solny wykonany jest z najczystszej soli na świecie pochodzącej z Himalajów. Szorstkie skały solne są szlifowane i formowane w różne kształty przez lokalne społeczności. Największe pokłady tego surowca znajdują się w Pakistanie. Fenomenem skał solnych jest fakt, że posiadają zdolność do kumulowania ciepła oraz, że są odporne na praktycznie każdą temperaturę, nawet bardzo wysoką (ponad 400 stopni). Rozgrzany do tak wysokiej temperatury kamień bardzo wolno oddaje ciepło.
Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek.
Po każdym użyciu umyć ciepłą wodą za pomocą warstwy szorującej gąbki do mycia bez dodatku detergentów. Wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Tagi: himalajski kamień solny, kamień do grillowania, kamień do pieczenia, kamień do pieczenia na rozgrzanej soli, kamień solny, sól himalajska, solanka