Listopad to wyjątkowy okres. W tym miesiącu obchodzimy wiele wzniosłych świąt. Możemy również w tym okresie cieszyć się najlepszą gęsiną przygotowywaną na św. Marcina czy zajadać się pysznymi Świętomarcińskimi rogalami. Przy tej zbliżającej się okazji zachęcamy wszystkich miłośników dań z grilla do przygotowania przepysznej gęsiny. Gęsina przygotowywana na grillu jest wyśmienita. A ta z poniższego przepisu doprawiona winem, odrobioną rozmarynu, czosnku i przypraw to taki miły akcent, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach właśnie w tym miesiącu.
Grillowane piersi z gęsi w winie
Składniki:
-
1 pierś z gęsi
-
około 1-2 filiżanki czerwonego wina Burgund
-
2 ząbki czosnku pokrojone
-
1 posiekana gałązka rozmarynu
-
ulubiona przyprawa do drobiu
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
1 łyżka stołowa masła (miękkie)
Przygotowanie:
Z zamykanej torbie lub niereaktywnym pojemniku umieszczamy pierś z gęsi, zalewamy winem (pierś powinna być całkowicie zanurzona w winie), dodajemy czosnek i rozmaryn. Tak przygotowaną pierś marynujemy min. 4 godziny w lodówce ale nie więcej niż 12 godzin. Do marynaty możemy użyć dowolnego czerwonego wina. Nie musi być to wino pochodzące z Burgundii. Na godzinę przed grillowaniem mięso wyjąć z lodówki i odstawić do miejsca w temperaturze pokojowej. Grill przygotować do grillowania pośredniego. Oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć go oliwą. W międzyczasie roztopić masło. Pierś z grilla umieścić na ruszcie, posypać przyprawą do drobiu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość podlać roztopionym masłem. Grillować przez 5-9 minut z każdej strony.
Gęś smakuje najlepiej średnio wysmażona. Więc uważajmy aby jej nie przeciągnąć na grillu. Przed podaniem piersi warto przykryć ją na 5 minut folią aluminiową. Taki odpoczynek mięsa pozwala na większą absorbację jego soków. Jeśli tak przygotowaną gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci.
Marynowane piersi gęsi z grilla
Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie do mięsa czerwonego.
Składniki:
-
2 szklanki piwa
-
1 ½ łyżeczki sosu Worcestershire
-
½ – 1 łyżeczki soli czosnkowej lub czosnku w proszku
-
sól i pieprz
-
½ łyżeczki czerwonej papryki
-
4 piersi z gęsi
Przygotowanie:
Wymieszać sos Worcestershire, sól, pieprz, czerwoną paprykę i czosnek w proszku. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie piersi z gęsi. Tak przygotowane piersi z gęsi włożyć do szklanego naczynia, zalać piwem i marynować minimum 1 godzinę w lodówce. Piersi grillować metodą pośrednią na średnio rozgrzanym ruszcie grilla do momentu aż mięso będzie lekko różowe w środku. Jeśli widzimy, że mięso zaczyna trochę wysychać polecamy natrzeć je np., oliwą.
Zapraszamy do odwiedzenia krótkiej strony poradnikowej o grillowaniu gęsi. – http://naruszcie.pl/2185/ges-grillowanie-wedzenie-perfekcji/