Kupiłeś wędzarnie Bradley Smoker? Jeśli tak to gratulujemy doskonałego wyboru! A więc czas zacząć wędzenie. Oto kilka przydatnych wskazówek od DYNAMIC Centrum Grilla.
-
Wybierz odpowiedni produkt.
Większość ludzi myśląc o wędzeniu, pomyśli o wędlinach, boczku, kurczaku itp. Ale wędzenie to nie tylko mięsa. Pomyślmy o wędzonych serach, warzywach, orzechach a nawet owocach. Jest naprawdę wiele możliwości jeśli chodzi o wędzenie, ale niestety nie można wędzić wszystkiego, choćbyśmy się nie wiadomo jak starali. Aby smak dymu przylegał do żywności potrzebujemy też wilgoci. Np. gdy będziemy chcieli wędzić orzechy trzeba będzie je moczyć w wodzie przed wędzeniem. Jak przygotowujemy mięsa do wędzenia trzeba pamiętać aby solanka nie wysychała.
Przy wyborze, mięs, owoców, serów itp. należy wybierać te wysokiej jakości efekt końcowy naprawdę jest wart tych kilku złotych więcej.
-
Odpowiedni Brykiet
Podobnie jak wybór produktu do wędzenia, kluczowym jest wybór odpowiedniego brykietu.
-
Aromat i Smak
Istnieje kilka sposobów aby aromat i smak wędzonych potraw naprawdę był wyjątkowy. Rozważmy użycie solanki, przypraw lub marynat przed włożeniem żywności do naszej wędzarni.
-
Jak długo? Jak ciepło?
Idealne wędzenie to wędzenie powolne i w niskiej temperaturze. Utrzymywanie niskich temperatur sprawia, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatne. Dajemy wtedy więcej czasu aby dym się wchłonął do potrawy. Czasy wędzenie dobieramy oczywiście do produktów, ale nie zapominamy oczywiście o tym, że mięso należy przygotowywać do osiągnięcia minimalnych temperatur wewnętrznych.
-
Inne wskazówki
Czasami wysoka temperatura nie jest najlepsza! Np. podczas wędzenia surowego boczku lub sera nie chcemy przecież jego stopienia. Więc w tych przypadkach należy użyć adapter zimnego wędzenia.
Tagi: bradley smoker, wędzarnia, wędzarnie, wedzenie