Ta polędwica wołowa aromatyzowana dymem z drzewa Mesquite i podawana z sosem musztardowym jest jednym z ulubionych mięs przygotowywanych na grillu węglowym Broil King KEG.
Składniki:
1 cała polędwica wołowa, nacięta tak jak widać na zdjęciu
1 ½ łyżeczki mielonej kolendry
1 ½ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli koszernej
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
świeżo zmielony czarny pieprz
około 2 szklanki wiór do wędzenia z drzewna Mesquite
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy połączyć w małej misce i natrzeć nimi całą polędwicę. Ważne jest aby przed wyłożeniem na ruszt polędwica odstała chwilę do uzyskania temperatury pokojowej. W tym czasie rozpalić grilla oraz w wodzie moczyć wióra do wędzenia (przez około 30 minut).
Na dobrze rozżarzony węgiel/brykiet wykładamy namoczone i osuszone z nadmiaru wody wióra do wędzenia z drzewa mesquite. Następnie umieszczamy polędwicę na ruszcie i zamykamy pokrywę grilla. Temperaturę ustawiamy i utrzymujemy na poziomie 190 stopni. Polędwicę grillujemy około 30-45 minut w zależności od jej grubości. Obracamy ją co około 10-15 minut. Przed pocięciem i podaniem polędwicy pozwalamy odpocząć przez około 10 minut. Przykrywamy ją w tym czasie folią albo ręcznikiem kuchennym. Polędwicę serwujemy pokrojoną na grube kawałki z ciepłym sosem musztardowym.
Sos musztardowy:
2 małe szalotki / cebule bardzo drobno poszatkowane
1 wyciśnięty ząbek czosnku
½ kostki masła
sok z 1 dużej cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
Rozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna a składniki przeźroczyste. Następnie dodać resztę masła, sok z cytryny i musztardę. Całość mieszać aż się wszystko ładnie połączy a masło roztopi. Podawać na ciepło!
Tagi: polędwica wołowa, polędwica wołowa z grilla, sos musztardowy, wędzona polędwica wołowa, wędzona polędwica wołowa z grilla