Smak wędzonej soli zależy od wielu zmiennych, w tym od czasu wędzenia i od rodzaju drewna. Ten przepis będzie wymagał drewna dębu lub jabłoni. Aby użyć bardziej wyrazisty smak pasujący do wołowiny polecamy użyć drewno Mesquite. Drewno Hickory nadaje mocny smak, który dobrze komponuje się z wieprzowiną. Ze względu na wiele czynników zaleca się sprawdzać smak soli po pierwszych 20 minutach wędzenia a następnie co 20-30 minut. Zachęcamy do przygotowywania wędzonej soli w wędzarniach Bradley Smoker.
Wędzona sól morska
-
1 szklanka soli morskiej
Ustawić wędzarnię Bradley Smoker na temperaturę 1350C z ulubionym brykietem Bradley Bisquttes. Przygotować arkusz folii aluminiowej, zagiąć jego krawędzie. Przygotowany akrusz umieścić w dolnej części wędzarni Bradley i na jego środek wysypać równomiernie sól morską. Wędzić przez około 3 godziny.