Bardzo dobrym dodatkiem do grillowanej wieprzowiny jest syrop klonowy. Marynowanie w syropie klonowym z musztardą i pieprzem cayenne na pewno ją urozmaici a grillowanie na klonowej desce nada wyjątkowo subtelny dymny smak.
Czas przygotowania: 20 minut, Czas grillowania: 60 minutach
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe każda po około 450 g
½ szklanki roztopionego masła
½ filiżanki syropu klonowego + 2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki pieprzu cayenne
ulubiona sucha marynata (wedle potrzeb)
1 deska klonowa (moczona w wodzie przez 1 godzinę)
Przygotowanie:
Przyciąć nadmiar tłuszczy z polędwiczek jeśli taki występuje. Wymieszać masło, ½ filiżanki syropu klonowego, musztardę, pieprz cayenne z ulubioną mieszanką suchych przypraw. Przygotowaną mieszanką obficie natrzeć obie polędwiczki (przy pomocy kuchennego wtryskiwacza można trochę mieszanki wstrzyknąć w polędwiczki). Tak przygotowane polędwiczki marynować minimum 1 godzinę (polecamy 12 godz.) odstawione do lodówki w zamykanym pojemniku.
Grilla i deskę przygotować do grillowania w średniej temperaturze. Obie polędwiczki ułożyć na desce klonowej tak aby się ze sobą nie stykały (najlepiej piec je na osobnych deskach). Grillować przez około 1 godziną albo do momentu aż ich temperatura wewnętrzna w najgrubszej części będzie wynosiła 70 – 72 stopnie C. Polędwiczki wyjąć z grilla na folię aluminiową, skropić pozostałymi 2 łyżkami syropu klonowego i luźno nią zawinąć. Odstawić na 5 minut przed podaniem. Serwować pokrojoną w plasterki np. na desce cedrowej.
Deski klonowe do grillowania można nabyć w Polsce w niewielu specjalistycznych sklepach m.in. w DYNAMIC Centrum Grilla.
Tagi: deska klonowa, deski klonowe do grillowania, grillowania na desce klonowej, polędwica z grilla, polędwiczki z grilla, wieprzowina z grilla