Cytrynowo-pieprzowa marynata do kurczaka
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanka wody
1 łyżeczka świeżo koperku
1 łyżeczka grubej soli
Łączymy wszystkie składniki marynaty dokładnie je mieszając. Umieszczamy w zamykanym szklanym naczyniu kawałki lub całego kurczaka. Zalewamy go przygotowaną marynatą. Marynujemy w lodówce przez 4 godziny.
Sojowo-cytrynowa marynata do kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
¼ szklanki soku z cytryny
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią kurczaka. Całość marynujemy przez 4 godziny w lodówce.
Pietruszkowo-cytrynowa marynata do kurczaka
¼ szklanka posiekanej natki pietruszki
½ szklanki bulionu z kurczaka
½ szklanki soku z cytryny
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżki oleju roślinnego
Mieszamy wszystkie składniki marynaty, zalewamy nią kurczaka. Całość marynujemy przez 4 godziny w lodówce.
Wybrane przez nas powyższe marynaty to tylko początek. Przygotowując marynaty polecamy eksperymentować z różnymi sokami cytrusowymi np. z sok z cytryny zastąpmy sokiem z ananasa. Do przygotowywania marynat wykorzystujmy np. sok z limonki wymieszany z kolendrą. Jedyne o czym należy pamiętać przygotowując marynaty to aby pamiętać o składniku kwasowym. To tak naprawdę jedyna zasada, cała reszta zależy już od nas samych.
Tagi: ceytrynowe marynaty do kurczaka, cytrynowa marynata do kurczaka, cytrynowe marynaty, marynata do kurczaka, marynaty do kurczaka