Głównymi składnikami tej suchej marynaty są kawa i czekolada. Często o czekoladzie myślimy głównie w kategorii deseru. Jednak czekoladę możemy stosować na wiele różnych sposobów. W Meksyku np. bardzo popularny sos do mięs Mole przygotowywany jest z gorzkiej czekolady oraz m.in. z kilku gatunków papryczki chili oraz cynamonu. Szczególnie często podawany ten sos jest z mięsem drobiowym. Kawa z kolei w naszej marynacie zapewnia nam lekko orzechowy smak i uzupełnia smak czekolady. Całość doskonale komponuje się z cynamonem, papryką i pieprzem cayenne. Marynata ta doskonale pasuje do wołowiny, polędwicy wieprzowej i kurczaka.
Składniki:
1/3 szklanki świeżo zmielonej kawy
¼ filiżanki niesłodzonego kakao w proszku (70 % czekolady)
1/3 filiżanki brązowego cukru
1 łyżka zmielonej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki razem i przechowywać w zamykanym pojemniku. Stosować jako suchą marynatę lub przyprawę do mięs z grilla. Doskonale pasuje do wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
Tagi: cafe mocha, marynata, marynata cafe mocha, sucha maryjnata, suche marynaty