Grillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery.
Grillowany ser Brie z figami
Składniki:
-
1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla)
-
Wysokiej jakości koło sera Brie
-
300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig)
-
1 łyżka brązowego cukru
-
2 szklanki białego wina
-
¼ szklanki orzechów laskowych
-
świeża szałwia, posiekana
-
cienkie plastry bagietki
Przygotowanie:
Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę do grilla i zaczekać aż się zacznie lekko palić tlić. W międzyczasie do figowej mieszaniny o konsystencji dżemu dodać orzechy laskowe. Ser Brie delikatnie ustawić na desce w grillu, uważać aby nie uszkodzić jego warstwy zewnętrznej. Przygotowaną mieszaninę figową wyłożyć na ser Brie. Kiedy ser Brie zaczyna się topić, natychmiast wyjąć z grilla i podawać z bagietką.
Grillowany ser Brie z brzoskwiniami i jagodami
Składniki:
-
1 deska cedrowa namoczona w wodzie
-
1 dojrzała brzoskwinia pokrojona w cienkie plasterki
-
250 ml jagód/jeżyn lub innych ulubionych owoców
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
-
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
-
1 koło sera Brie
-
1 bagietka pokrojona w plastry
Przygotowanie:
Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W małej misce wymieszać plasterki brzoskwini, jagody, miód, tymianek i pieprz. Umieść ser na namoczonej desce cedrowej i na jego wierzch wyłożyć przygotowaną mieszankę owocową. Tak przygotowaną deskę z serem umieścić w grillu i grillować około 15-18 minut aż będzie lekko rumiany i zacznie się topić. Podawać na ciepło z bagietką.