Podchodźmy śmiało do tematu grillowania. Przygotujmy śniadanie na desce cedrowej. Grzanki wypełnione jajkiem i dodatkiem sera cheddar to idealne danie na rozpoczęcie dnia.
Czas przygotowanie: 15 minut, czas grillowania: 20 minut
Składniki:
-
4 kromki chleba tostowego
-
7 jaj
-
2 łyżki mleka
-
2 ½ łyżki ulubionej mieszanki przypraw
-
½ szklanki startego wędzonego sera cheddar
Przygotowanie:
Deski cedrowe moczyć w wodzie przez minimum godzinę (optymalnie 4 godziny). Odcedzić i osuszyć. Po środku każdej kromki chleba tostowego wyciąć nożem okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6 cm. Trzy jajka wymieszać/roztrzepać z 2 łyżkami mieszanki przypraw i 2 łyżkami mleka. Deski z jednej strony lekko natrzeć oliwą z oliwek. Deski wyłożyć do rozgrzanego grilla do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kromki chleba obtoczyć w mieszaninie jaj. Umieścić na deskach. Do każdego z otworów w każdej kromce dodać jajko, posypać pozostałą mieszanką przypraw do smaku. Grillować przy zamkniętej pokrywie grilla. Grillować 10 minut. Następnie jajka lub całe kromki posypać startym serem i grillować kolejne 10 minut,
Tagi: grillowane tosty, grillowanie tostów, grzanki z grilla, śniadanie z grilla, tosty z grilla